Art kvart Benčić

KORONA vs EPK: Otvorenje Palače šećera teško da će imati smisla prije lipnja

Danijela Bauk

Foto: V. ĐEKIĆ

Foto: V. ĐEKIĆ

Postoji i mogućnost da se zbog epidemije radovi moraju djelomično ili potpuno obustaviti, no izvođač za sada ne najavljuje takvu mogućnost, kaže Ivan Šarar, pročelnik gradskog Odjela za kulturu



RIJEKA – Iako su sve donedavno radovi, i oni grubi građevinski, i oni fini restauratorski, na Palači šećera, odnosno upravnoj zgradi Tvornice šećera sagrađenoj 1752. godine, koja se nalazi u nekadašnjem kompleksu »Benčić«, budućem riječkom art-kvartu, išli prema zadanom planu i programu, novonastala situacija vezana za epidemiju koronavirusa neminovno se odrazila i na tijek i dinamiku tih radova.


– Radovi na Palači šećera još uvijek napreduju predviđenom dinamikom, no s obzirom na okolnosti uzrokovane pandemijom, moguće je očekivati neka manja kašnjenja. Za dio radova i opreme koja se ugrađuje: stolariju, staklene klizne stijene, terazzo pod, angažirani su izvođači iz Slovenije i Italije, pa nije moguće predvidjeti u kojem će roku oni moći dovršiti započete radove, odnosno isporučiti i montirati opremu koja se izrađuje.


Također, u potpunosti ne kontroliramo rokove po pitanju ugradnje rasvjete, s obzirom da se sva rasvjeta treba dobaviti iz inozemstva, kaže nam Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke.


Zabrana rada




U Palaču šećera po završetku svih radova uselit će Muzej grada Rijeke i istovremeno će ona biti i eksponat jer je još 1970. proglašena zaštićenim kulturnim dobrom, ali i domaćin stalnog postava koji će obraditi mnoge riječke teme poput prvog torpeda na svijetu, Mornaričke akademije, Rijeke kao iseljeničke luke, povijesti gradskog kazališta, riječke nebodere, glazbu, riječki rock, povijest velikih riječkih kompanija – Tvornice papira, Tvornice duhana…


Foto: V. ĐEKIĆ


Foto: V. ĐEKIĆ



S obzirom da je Hrvatska na korak do potpune karantene, a sve u nadi kako će sve strože mjere Stožera Civilne zaštite Hrvatske zaustaviti širenje koronavirusa, izgledna je mogućnost i da radovi u nekom trenutku budu u potpunosti obustavljeni.


– Naravno, postoji i mogućnost da se zbog epidemije radovi moraju djelomično ili potpuno obustaviti, no izvođač za sada ne najavljuje takvu mogućnost, kaže Šarar.


Foto: V. ĐEKIĆ


Foto: V. ĐEKIĆ



Iako je otvorenje Palače šećera, odnosno novog doma Muzeja grada Rijeke, prvotno planirano za kraj ožujka, odnosno početak travnja, posve je jasno da se to neće dogoditi. I to ne samo zbog činjenice da je koronavirus usporio neke radove i nabavku materijala iz inozemstva, već i činjenice da je na snazi zabrana rada između ostalih i kulturnih ustanova.


– Trenutno je vrlo nezahvalno prognozirati kada će uopće biti stvoreni uvjeti da se Palača svečano otvori i pusti u pogon. No, s obzirom na trenutnu situaciju, teško je da će to imati smisla prije lipnja, zaključuje Šarar.


Atraktivan sadržaj


Podsjetimo, po završetku obnove i uređenja, u nekadašnju upravnu zgradu Tvornice šećera, tzv. Palaču šećera, preselit će Muzej grada Rijeke. Prizemlje zgrade će, u budućem obnovljenom izdanju, ponuditi poslovne prostore – knjižaru sa suvenirnicom, kafe bar/slastičarnicu i turističke sadržaje, a kroz prostor prvog i drugog kata posjetitelje će voditi priča o riječkoj povijesti i kulturi ispričana stalnim postavom Muzeja grada. Na trećem katu smjestit će se prostori za rad kustosa i pratećeg osoblja, a u potkrovlju tehnički prostori muzeja i spremišta. Bit će napravljeno i novo stubište za potrebe evakuacije, uz zapadno pročelje zgrade.


Foto: V. ĐEKIĆ


Foto: V. ĐEKIĆ



Predmeti iz muzejske zbirke i artefakti bit će postavljeni u više od 30 prostorija na dva kata. Rijeka će obnovom ove zgrade dobiti reprezentativni prostor kulture s raskošnim interijerom bogatih dekoracija, zidnim i stropnim oslicima mitoloških sadržaja te povijesnih scena iz vremena antike, panoramama imaginarnih gradova.