Musical Migrations

Najavljena glazbena poslastica: Koncert novih djela za solista i jazz orkestar

Robert Šimonović

Foto: DAMIR ŠKOMRLJ

Foto: DAMIR ŠKOMRLJ

Musical Migrations na poseban glazbeni način prezentira fenomen migracija i prikazuje različitost



Prava poslastica očekuje sve ljubitelje jazza sutra ispred Exportdrva s početkom u 21 sat. Koncert pod nazivom Musical Migrations izvest će multiinstrumentalist, skladatelj i aranžer Zoran Majstorović uz pratnju JazzIstra Orchestra, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare.


Koncert Musical Migrations dio je kulturno-umjetničkog programa projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, odnosno Ljeta u prijestolnici te predstavlja pretposljednje koncertno događanje ovog ljeta na vanjskoj pozornici Exportdrva.


Migracije i različitost


Direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim koncertnim ostvarenjima u sklopu programa Rijeke 2020 te predstavila Zorana Majstorovića i predstojeći koncert.





– Očekuje nas prava etno jazz glazbena poslastica našeg dragog suradnika, prijatelja i dobrog duha projekta Zorana Majstorovića, koji je dosad sudjelovao u brojnim projektima Europske prijestolnice kulture.


Musical Migrations na poseban glazbeni način prezentira fenomen migracija i prikazuje različitost, a koncertni nastupi ispred Exportdrva završavaju u subotu 19. rujna nastupom Damira Urbana i njegove četvorke u pratnji Ante Gela i Gudačkog orkestra.


Zadovoljni smo što smo Riječanima uspjeli u ova teška vremena omogućiti iznimne kulturne programe i manifestacije, a valja još napomenuti da će izložbene aktivnosti u Exportdrvu potrajati do kraja godine, zaključila je Kregar Šegota.



Više o samom programu koncerta ispričao je Zoran Majstorović, a kao specifičnost i zanimljivost istaknuo je kako će odsvirati čak devet različitih instrumenata.



– Koncert koji ćemo odsvirati rađen je za multiinstrumentalista i jazz orkestar, a radi se o kompozicijama i aranžmanima koji su u potpunosti nastali ove godine.


Izvest ćemo 6 kompozicija pisanih u tzv. »extended« tehnici, što znači da će one trajati između 12 i 15 minuta. Osobno ću odsvirati devet instrumenata: afričku koru, mediteransku mandolinu, bliskoistočni saz, arapsku lutnju (oud), havajske ukulele, američku cigar box gitaru te uobičajenu akustičnu i dvije električne gitare, otkrio nam je Majstorović.


Profesionalizam na djelu


Podršku Majstoroviću pružit će vrhunski glazbenici JazzIstra Orchestra, a orkestar je prezentirao njegov voditelj i trubač Branko Sterpin.
JazzIstra Orchestra nastao je 2014. godine i okuplja profesionalne istarske glazbenike, ali i glazbenike iz drugih zemalja, što orkestru daje multikulturalni karakter.


Orkestar je tipični jazz orkestar, odnosno »big band« koji čini 17 ljudi, a jezgru čine glazbenici koji su završili studije u Grazu i Trstu. U svom radu usmjerili smo se na istočnu glazbenu ostavštinu i trudimo se barem jednom godišnje izvesti koncertne programe s potpuno novim skladbama, pojasnio je Sterpin.



Čitav događaj organiziran je u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama zaštite, a za sve je posjetitelje ulaz slobodan.