Art-kino

Kolektiv Škart: Premijera dokumentarno-eksperimentalnog filma Duga resa

P. N.

Dokumentarno-eksperimentalni film Duga resa srpskog kolektiva Škart svoju premijeru ima 29. rujna u 20 sati u Art-kinu 


 


Dokumentarno-eksperimentalni film Duga resa srpskog kolektiva Škart svoju premijeru ima 29. rujna u 20 sati u Art-kinu. Riječ je o filmu o resama i ljudima, ispreplitanju, zaplitanju i rasplitanju; od tepihovih resa preko Duge Rese do Arsena Dedića. Premijeri filma prisustvovat će redatelj i snimatelj Dragan Protić Prota te producent i montažer Vladimir Šojat.
 


Domaćica Mica S. iz predgrađa, ukrašavajući resama tegle zimnice, dolazi do pronalaska koji će joj promijeniti život i život mnogih do kojih doputuju njene navlakvake. Istovremeno, u drugim kućama, rese domaćinima i domaćicama zadaju nove nevolje. Kako da ih se otresu? 


 


“Rese, posljednji preostali slobodan, svojeglav, pobunjeni predmet u svetu diktata uniformne bezličnosti, svakoj od osoba koje se pojavljuju u filmu otvaraju prostor za novi način razmišljanja i zapitanosti. Dva prepoznata tabora, resofili i resofobi, poput Liliputanaca u ratu oko načina ljuštenja jaja, artikulirano brane svoje pozicije. Rese postaju simbol borbe za slobodu izbora. Simbol borbe za pravo na drugačijost. Ovo je prvi i posljednji film o resama pre nego što čovječanstvo nestane”, kazao je o filmu redatelj Želimir Žilnik.


 


Grupa Škart nastala je 1990. godine u Beogradu kao kolektiv koji uz mnogobrojne suradnike stalnim konstruktivnim sukobom ispituje i ukršta granične forme poezije, filma, arhitekture, grafičkog dizajna, performansa, muzike, alternativne edukacije i društvenog aktivizma.


 


Članicama i članovima Filmskog kluba Art-kina ulaz na premijeru je slobodan. Ulaznice za premijeru mogu se rezervirati putem e-pošte ([email protected]), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr