Vrijedno pažnje

U Staroj Sušici krajem mjeseca starta prvi Festival kreativnog pisanja. Stižu vodeći regionalni književnici

Marinko Krmpotić

"Razgovarat ćemo o pisanju, knjigama, procesu rada na tekstu, književnoj kritici, svemu što nam književnost pruža i onome što uzimamo od nje"



STARA SUŠICA – Nakon što je u Delnicama održan prvi Cinehill Fest, iznimno kvalitetan festival filmova koji bi u bliskoj budućnosti mogao postati atraktivna turističko-kulturna priredba, u Gorskom kotaru se priprema još jedan itekakve pažnje vrijedan festival koji će iznova u Gorski kotar dovesti vrhunsku kvalitetu, ovog puta – književnu! Naime, svoje dugogodišnje veze s Gorskim kotarom, ponajprije romantičnim dvorcem u Staroj Sušici, predstavnici poznate zagrebačke škole pisanja zvane CeKaPe, ove su godine odlučili nadograditi, obogatiti i oplemeniti prvim Festivalom kreativnog pisanja! Brojni polaznici dosadašnjih vrlo uspješnih škola kreativnog pisanja ne trebaju se bojati da će im ovaj Fest »ukrasti« mogućnost naukovanja. Naprotiv, sve skupa bit će još bolje, govori nam Aleksandra Vučković koja je godinama vodeće ime organizacijskog tima ovih aktivnosti CeKaPe-a.


Proza i poezija


– Nakon petnaest godina edukacije na području kreativnog pisanja, proznih i poetskih radionica, kao i onih koje su na bilo koji način vezane uz književnost i pisanje, nakon više od tisuću polaznika i polaznica koji su pisali s nama te nakon trinaest predivnih ljetnih i tri zimske škole pisanja u dvorcu Stara Sušica, poželjeli smo iskustvo i znanje podijeliti sa svima onima kojima je književnost ljubav i strast, na 1. Festivalu kreativnog pisanja.


Festival kreativnog pisanja održava se od 28. kolovoza do 2. rujna ove godine u »našem« dvorcu Stara Sušica, u srcu čarobnog Gorskog kotara. U šest festivalskih dana ugostit ćemo neke od vodećih imena hrvatske i regionalne književne scene, spisateljice, pisce, pjesnikinje i pjesnike. Razgovarat ćemo o pisanju, knjigama, procesu rada na tekstu, književnoj kritici, svemu što nam književnost pruža i onome što uzimamo od nje.


Ime do imena




Na prvom Festivalu kreativnog pisanja čekaju vas: Jagna Pogačnik, Frida Šarar, Tea Tulić, Staša Aras, Olja Savičević Ivančević, Jelena Zlatar Gamberožić, Martina Divić, Ivana Lulić, Miroslav Mićanović, Andrej Blatnik, Zoran Ferić, Davor Mandić, Marko Tomaš, Zvonko Karanović, Želimir Periš i Nikola Šerventić. Festival zatvaramo u subotu, 2. rujna, koncertom grupe Turisti s iznimnim glazbenicima, Ivom Močibob (vokal), Bobom Grujičićem (bubnjevi), Sergejem Hofmanom (bas) i legendom riječke rock scene Vavom Simcichem (gitara), svi s dugogodišnjim iskustvom na domaćim i inozemnim binama.


Festivalom želimo popularizirati edukaciju na području kreativnog pisanja i na jednom mjestu okupiti vodeća imena hrvatske i regionalne književne scene kao i nove generacije spisateljica i pisaca. Zato pozivamo sve koji vole književnnost da na ovom festivalu riječi i misli zakorače u svijet književnosti i kreativnog pisanja, poručila je Aleksandra Vučković, dodavši da je kontakt e-mailom moguć na adresu [email protected] te [email protected].