Kuhinja različitosti

U sklopu Revije malih književnosti gostovala egipatska autorica Mansoura Ez-Eldin

Katarina Blažević

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA – Petnaesto izdanje Revije malih književnosti, koje je organizirao klub Booksa u sklopu programskog pravca »Kuhinja različitosti« Rijeke 2020 EPK, donijelo je u Rijeku dašak egipatske književnosti. Od 28. studenoga do 5. prosinca Rijeka je, uz Zagreb i Dubrovnik, domaćin književnicima, ali i filmskim umjetnicima iz Egipta, čiji je program nastao u suradnji s Human Rights Film Festivalom.


Revija je u riječko Art-kino došla proteklog vikenda, kad se publici u razgovoru s Teom Tulić predstavila egipatska književnica i novinarka Mansoura Ez-Eldin. Svoj spisateljski put započela je 2001. godine kada objavljuje zbirku kratkih priča »Flickering Light«, nakon čega slijede četiri romana, od kojih je »Maryam’s Maze« jedan od zapaženijih kod književne kritike. Priču o ženi koja se bori pronaći vlastiti put, Mansoura je spojila s gotičkom estetikom posebnog lika u romanu – grada Kaira.


– Kairo je definitivno centar arapske književnosti, a ja sam ondje došla s 18 godina kao mlada, ali i samostalna djevojka. Imala sam tu slobodu birati što želim raditi – počela je Mansoura Ez-Eldin svoju priču o Kairu i književnosti.




– Inspiraciju za pisanje često dobivam u snovima, ali i na putovanjima. Svaki grad je inspiracija, svuda možemo nešto pronaći, a tako je i meni došao Kairo.


Mansoura je riječkoj publici progovorila i o ulozi umjetnosti i, specifično, književnosti u njezinom životu.


– Umjetnost izoštrava naša osjetila. Jednostavno ne znam odgovoriti što za mene znači biti književnik. Ne mogu prestati pisati i neke stvari ne shvaćam dok ih ne zapišem na papir. To je postao dio moga života te ne prođe dan, a da nešto ne napišem – dodala je Mansoura koja je priznala i kako joj je trebalo vremena i hrabrosti da se upusti u svijet spisatelja.


– Majka je htjela da budem doktorica ili inženjerka. Neki su mi se i smijali kada sam rekla da želim pisati, ali kada su pročitali moje prve radove su se predomislili. Iako, moram priznati da ni ja sama nisam vjerovala da se mogu time baviti – kaže Mansoura.


Nakon razgovora s Mansourom, održana je i projekcija filma »Raj palih anđela« Osame Fawzyja. U sklopu ovoga festivala objavljena je i antologija suvremene egipatske književnosti »Naše trube izazvale su tišinu«, u kojoj se nalaze radovi desetoro egipatskih književnika i književnica, a za čije je izdanje zaslužna Udruga Kulturtreger.