»Volim Bol – Bolske striške«

U Rijeci predstavljena knjiga Jakova Karmelića. Djelo je posvećeno Bolu na Braču

Katarina Bošnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U atriju palače Garbas u Rijeci predstavljena je knjiga »Volim Bol – Bolske striške«



RIJEKA – U atriju predivne palače Garbas u Rijeci predstavljena je knjiga »Volim Bol – Bolske striške« člana Riječkog vala Jakova Karmelića. Sve posjetitelje uvodno je pozdravila Dunja Siuc Valković, predsjednica Riječkog vala, dok je o palači Garbas i Klaustru u kojem je održana prezentacija govorila Lillian Stošić, d.i.a., pročelnica Konzervatorskog odjela.


Stošić je podsjetila kako je obnavljanje palače započelo 1999. godine, a zbog nedostatka financija obnova je trajala jako dugo. O autoru knjige posvećene Bolu na Braču, Jakovu Karmeliću, govorio je prof. dr. sc. Robert Mohović, detaljno ispričavši cijelu njegovu biografiju, od rođenja na Braču gdje je završio osnovnu školu do života u Rijeci gdje je stekao titulu doktora znanosti. Dugi niz godina direktor je pomorske agencije francuskog brodara CMA CGM, predavač na Pomorskom fakultetu te je aktivan u različitim domaćim i međunarodnim udrugama.


Bolska povijest i kultura


Nakon višegodišnjih predavanja koja je držao tijekom godišnjeg odmora u Bolu, na temu kulturne baštine pod nazivom »Bolske striške« (okrajci od hostija), Karmelić je prionuo temeljitom istraživanju bolske povijesti i kulture. Koristeći se već objavljenim radovima o Bolu i otoku Braču, privatnom arhivom i arhivskom dokumentacijom zavičajne zbirke bolske knjižnice te kazivanjima brojnih Boljana, prikupio je i sistematizirao izuzetno vrijednu građu o bolskoj povijesnoj, kulturnoj i graditeljskoj baštini te o nekoliko značajnih bolskih obitelji.


Foto Vedran Karuza




O knjizi je govorila i mr. sc. Orietta Lubiana koja je ujedno i lektorica knjige, a koja se referirala na doživljaj čitanja i osjećaje koje ova knjiga budi.


– Kao lektorica, ali i otočanka, osjetila sam kao da sam stavila školjku na uho i slušala zvukove autorova rodnog Bola i njegova rodnog Brača. Cvrčanje cvrčaka, klokot vode i šum vjetra i valova na Zlatnom ratu. Godinama je sakupljao svoje striške – sve što se o Bolu i Braču moglo i dalo sakupiti, a rezultat te dugogodišnje ljubavi, strpljenja, ova je knjiga, kazala je Lubiana, dodavši kako je za nastajanje ove knjige od 425 stranica bio potreban naporan rad iskusnog rudara i velika preciznost.


Nastanak knjige


Naposljetku se svim posjetiteljima obratio i sam autor koji je kazao nešto više o samom nastanku knjige koju, dok je kroz godine skupljao materijale, uopće nije ni planirao.


– Mnogi su me pitali koliko sam je dugo pisao, jer je knjiga stvarno obimna i teška gotovo dvije kile, a pisao sam je tri godine. Međutim skupljanje građe stvarno je trajalo 40 godina, iako nisam tada ni imao ideju da ću to skupljati pa napisati knjigu, to je sve očito dio mene. Sjećam se da sam bio još klinac i da su mijenjali gnjila vrata s jedne crkvice i dok su ta vrata čekala odvoz na smetlište, ja sam uzeo neku ručku i čuvam je i dandanas, smatrajući da je bilo šteta da se baci. Na taj način sam skupljao i mnoge druge stvari i isto tako i fotografirao, objasnio je Karmelić koji je zabilježio i neka od obilježja lokaliteta o kojima danas više niti nema tragova.