Tradicionalna manifestacija

U fokusu poezija i domaći autori: Sa(n)jam knjige u Istri počinje 5. prosinca

Davor Mandić

Foto Mladen Jergović

Foto Mladen Jergović

Koronavirusna godina donijela je Sajmu brojne novosti. Sa(n)jam se izmješta iz tradicionalnog centra zbivanja u Domu hrvatskih branitelja



Sa(n)jam knjige u Istri ovu će, koronavirusnu godinu doživjeti ozbiljan, prinudni face-lift. Umjesto svima već znanog Doma hrvatskih branitelja kao centralnog mjesta održavanja, Sa(n)jam se seli u galeriju Sveta srca, koja će od 5. do 13. prosinca biti njegov centar i knjižara, ali i na pulske ulice.


Poslastice za »Doručak«


Programski fokus Sajma ove godine bit će na poeziji, a uz klasični »Doručak s autorom«, kako kažu organizatori, 26. izdanje manifestacije donijet će i premijerni program »Nova lica Pule« te suradnju s Hrvatskim narodnim kazalištem, čije će glumice i glumci pod paskom redatelja Ivice Buljana i izbornice programa poezije Monike Herceg »oživjeti starogradsku jezgru Pule«.


Sajam otvaraju književnice Andriana Škunca, Evelina Rudan i Monika Herceg nastupom u Svetim srcima, a »Doručak s autorom« ove godine održavat će se u Galeriji Cvajner. I dalje će ga voditi kulturolog Aljoša Pužar, a publici će se predstaviti dobitnica nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo Andriana Škunca, redatelj Boris Miljković, čiji će dokumentarni film o Marini Abramović u Puli imati hrvatsku kinopremijeru, slikar Duško Šibl, koji otvara izložbu i predstavlja se monografijom, spisateljica i nedavna dobitnica prestižne nagrade za roman preveden na francuski Olja Savičević Ivančević, redatelj i strastveni čitatelj Ivica Buljan, publicist i književnik Sinan Gudžević.




Prema riječima organizatora, posebnu poslasticu za »Doručak« pripremaju Nada Gašić i Ivica Đikić, koji će prvi put publici predstaviti svoje nove knjige koje iz tiska izlaze tik pred Sajam.


Premijerni nastupi


Svoje nove priče predstavit će i Slađana Bukovac, a premijerni nastupi glavna su odrednica novopokrenutog programa nazvanog »Nova lica Pule«. Taj program otkriva da postoje već etablirani autori i autorice, kao i debitanti, koji na Sajmu još nikada nisu nastupili sa svojom novom knjigom. Među njima su Ivana Bodrožić, Tanja Stupar Trifunović, Magdalena Blažević, Želimir Periš, Darko Cvijetić, Ena Katarina Haler i drugi. Predstavljanja će se održavati u prostoru Circola.


U sjećanje na nedavno preminulog Tonka Maroevića, velikog prijatelja i čestog gosta Sajma, bit će predstavljena njegova posljednja knjiga »ZNAKOVI, STAVOVI, TRAGOVI: uvid u hrvatsku likovnu umjetnost«, a novost Sajma je suradnja s HNK-om u Zagrebu. Redatelj Ivica Buljan, pjesnikinja Monika Herceg, sada u ulozi dramaturginje te glumice i glumci ove nacionalne kazališne kuće pripremaju izvođenje probranih stihova domaćih pjesnika, kao i velikana svjetske književnosti.


Uz program predviđen na lokacijama širom Pule, Sa(n)jam knjige u Istri bit će dostupan u izravnom videoprijenosu putem Facebook stranice Sajma, u izravnom radijskom prijenosu na frekvenciji Radija Maestral (95.4 fm) i na internetskom radiju, a zbog posebnih epidemioloških mjera i radi sigurnosti gostiju i posjetitelja Sajma, svi programi moći će se pratiti i putem ekrana na ulicama Pule.