Gradska knjižnica Rijeka

Tjedan dobre dječje knjige: Najavljen bogat program posvećen kulturi čitanja, evo svih detalja

Katarina Bošnjak

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Program se otvara predstavljanjem slikovnice »Mrletove priče o niŠČemu« Damira Martinovića Mrleta, a isti dan je i otvorenje izložbe ilustracija iz četiri slikovnice u izdanju Malih Zvona



RIJEKA – U Dječjoj je kući najavljen bogat program ovogodišnjeg Tjedna dobre dječje knjige koji će se održati od 15. do 20. travnja. Središnja je to manifestacija u riječkoj regiji posvećena kulturi čitanja od najranije dobi, knjigama za djecu i roditelje, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu. Manifestacija se održava od 2012. godine, a od 2021. godine baza mu je u novootvorenoj Dječjoj kući, prostoru kulture za djecu, roditelje, stručnjake i sve kreativne pojedince u Art-kvartu »Benčić« te domu dječjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka kao središnje riječke knjižnice za djecu.


Brojni događaji


Trinaesto izdanje ove već tradicionalne manifestacije u samo pet dana donosi čak 52 različita događanja, od radionica, preko igara i predstava, do predstavljanja knjiga. Kako je izjavio ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, uvijek im je jako drago najavljivati ovakve programe za djecu i jednu manifestaciju koja uistinu konstantno raste i mijenja se te se prilagođava generacijama djece.


– Posebno nas raduje što svake godine imamo sve veći broj suradnika i partnera, uključuju se knjižnice iz cijele Primorsko-goranske županije, ove godine njih čak deset. Lani smo blisko surađivali s jednim izdavačem, a ove godine s čak šest njih – kazao je Cvjetković.




Uključuju se knjižnice iz Bakra, Bribira, Crikvenice, Kostrene, Delnica, Viškova, Malog Lošinja, Opatije, Novog Vinodolskog i Vrbovskog, dok surađuju izdavači Ljevak, Planetopija, Mozaik, Mala Zvona, Knjiga u centru i Alfa.


Voditeljica programa Gradske knjižnice Rijeka Tanja Badanjak kazala je kako je Tjedan rastom postao jedno kreativno, zabavno i stvaralački orijentirano mjesto koje potiče kulturu čitanja, stavljajući fokus na dobre knjige, autore i sve one koji su povezani s dobrom pričom. Opširan i bogat program predstavila je Iva Marčelja, organizatorica programa Dječje kuće.


– Ono što je uvijek zagarantirano je to da će biti razigrano, veselo, maštovito i kreativno, upravo onakvo kakav je i cijeli dječji svijet. Posebno nas veseli u kontekstu ovog Tjedna da smo tu u Dječjoj kući, da nam je veliki brat koji nas čuva, Gradska knjižnica Rijeka, tu blizu nas – navela je Marčelja.


Susreti s roditeljima


Program je cjelodnevni, dok su jutarnja događanja namijenjena organiziranim posjetima vrtića i škola, a tu su i edukacije za pedagoške djelatnike, poput edukacije o kamishibai kazalištu i edukacije o empatiji. Poslijepodnevni program rezerviran je za roditelje i djecu, a bogat je susretima s autorima poput Nataše Ozmec, Krunoslava Mikolaja, Mladena Kopjara, Nade Mihaljević, Jasminke Tihi-Stepanić, Ines Marciuš Kruljac.


Program se u ponedjeljak otvara predstavljanjem slikovnice »Mrletove priče o niŠČemu« Damira Martinovića Mrleta, a isti dan je i otvorenje izložbe ilustracija iz četiri slikovnice u izdanju Malih Zvona, u kojima se priča o hrvatskim vizualnim umjetnicima. U petak će Damir Urban predstaviti slikovnicu »Ludi Škarpa«, a gost je i subotnje radionice u organizaciji Planetopije gdje će govoriti o kreativnosti.


Bit će i susreta s vrhunskim ilustratorima među kojima će se s mališanima družiti Branka Hollingsworth Nara i Ana Salopek, a na samu 150. obljetnicu rođenja Ivane Brlić-Mažuranić dolazi ilustratorica knjige »Menažerija« Ivane Brlić-Mažuranić, Vendi Vernić. Još jedno od istaknutih događanja svakako je i predstavljanje slikovnice »Neobična slikovnica uz klasiku i jazz« koje će u četvrtak prigodno uveličati i glazbenici iz Jazz Time Rijeka. Pregled svih programa dostupan je na stranicama Gradske knjižnice Rijeka, a svi su programi besplatni uz obaveznu prijavu.