Novi naslovi u Biblioteci Poezije

Suvremeno hrvatsko pjesništvo u dva glasa

Kim Cuculić

Objavljene su nove knjige Davora Mandića i Sanjina Sorela te »Intervjui u Poeziji 2005. - 2015.« u Biblioteci Poezije Plus pod uredničkom palicom Ervina Jahića



ZAGREB – U izdanju Hrvatskog društva pisaca objavljena su tri nova naslova – knjige poezije »Dva kruga, jedna tuga« Davora Mandića i »Lampedusa, splav meduza« Sanjina Sorela te knjiga »Suvremeno hrvatsko pjesništvo u dva glasa (intervjui u Poeziji 2005. – 2020.)« koju je priredio Ervin Jahić. Zanimljivo je da su svi ovi autori, na ovaj ili onaj način, vezani za Rijeku. Davor Mandić je pisac i novinar Novog lista, a njegovu knjigu u Biblioteci Poezije uredila je istaknuta pjesnikinja Monika Herceg. Knjiga »Dva kruga, jedna tuga« svojevrsni je nastavak istraživanja poetike koju je autor već ranije započeo u knjizi »Mostovi«, s produbljenjem u emotivne pejsaže i motive.


Jezik kao alat


– Tako u već ranije prepoznatom prvijencu on zahvaća jezikom različite dubine; njegov jezik alat je koji kopa, ruje i prebacuje poput samouvjerene motike i naprosto se igra. Upravo isto događa se i s ovom knjigom, koja teži sada i nekim drugim potragama, postavljajući prije svega jedno u kontekst dvojine odnosa. Zato je moguće reći da je ovo i ljubavna knjiga. Upravo emocionalna komponenta, uz ludičku, značajna je za novu knjigu Davora Mandića, kojom on upire pogled u dostupan obzor svijeta, ali i samog sebe… Visoka osviještenost forme i kozmička širina jezičnog izraza ovu poeziju čine estetski i konceptualno promišljenom…, osvrnula se Monika Herceg.


Razgovori


Knjiga »Suvremeno hrvatsko pjesništvo u dva glasa« sadrži razgovore s Delimirom Rešickim, Zvonimirom Mrkonjićem, Miloradom Stojevićem, Milom Stojićem, Seadom Begovićem, Gordanom Benić, Ivanom Rogićem Nehajevim, Branimirom
Bošnjakom, Cvjetkom Milanjom, Sonjom Manojlović, Brankom Malešom, Nikicom Petrakom, Petrom Gudeljom, Zoranom Kršulom, Dragom Štambukom, Lukom Paljetkom, Krešimirom Bagićem, Borbenom Vladovićem, Antom Stamaćem, Jakšom Fiamengom, Igorom Zidićem, Draženom Katunarićem, Miroslavom Mićanovićem, Brankom Čegecom, Slavkom Jendričkom, Branislavom Glumcem, Vesnom Bigom i Tonkom Maroevićem.



 


Postmodernistička poema


Knjiga riječkog sveučilišnog profesora Sanjina Sorela »Lampedusa, splav meduza« objavljena je također u Biblioteci Poezije, a urednik Ervin Jahić ovako piše o njoj:



– »Lampedusa, splav meduza« postmodernistička je poema, po mnogim karakteristikama jedinstvena u suvremenoj hrvatskoj poeziji. U njezinu je fokusu utapanje tisuća nevinih ljudi koji bježe od rata i jalova, isprazna rasprava o stoljećima europske umjetnosti i kulture. Sukob je to prirode i kulture, borbe za goli život i uživanja u njegovim ljepotama. Pišući o dvostrukim standardima, kolapsu morala i lažne slike univerzalnih vrijednosti, Sorel ne štedi nikoga, pa ni sebe…, napisao je Jahić.



Ervin Jahić uredio je i knjigu »Suvremeno hrvatsko pjesništvo u dva glasa (intervjui u Poeziji 2005. – 2015.)«. Kako se navodi u uvodnoj riječi priređivača, ovakve knjige su rijetke a korisne, one daju novi pogled, otvaraju nove perspektive, produbljuju svoj predmet intenzitetom asocijacija, intuicija, (samo)refleksija. Ovakve knjige su i alternativna povijest pjesništva.