"Otrovi - ilustrirana povijest"

Spoj znanosti u popularne kulture: Školska knjiga objavila priručnik provokativnog naziva

Kim Cuculić

Kleopatra - ilustracija iz knjige

Kleopatra - ilustracija iz knjige



ZAGREB – U trenutku u kojem se dvoji oko ispravnosti cjepiva koje će zaustaviti pandemijski virus, u izdanju Školske knjige objavljen je priručnik provokativnog naslova »Otrovi – ilustrirana povijest«. Autor Joel Levy majstorski je spojio znanost i popularnu kulturu te stvorio djelo koje je u istom trenu sveučilišni priručnik, kao i popularno štivo koje će naći mjesto u kućnoj biblioteci.


– Od doba grčkih filozofa do bivših ruskih špijuna, upotreba otrova kao sredstva za završetak života, bilo atentatom, ubojstvom, samoubojstvom ili pogubljenjem, ima povijest koja seže više od 2000 godina unatrag. I prije nego što je Sokrat prihvatio svoju sudbinu ispijajući kukutu, umrlo je sigurno bezbroj ljudi od posljedica gutanja otrova iz prirode. Nova knjiga u izdanju Školske knjige »Otrovi – ilustrirana povijest« otkriva svu prirodu toksičnosti i otkriva kako su otrovi u ljudskoj povijesti imali presudnu i često neočekivanu ulogu – piše u opisu knjige.


markomihaljevic.com


Suprotno popularnom mišljenju, otrovi imaju korisna svojstva kao što pokazuje primjer fluorovodika, koji je najvažnija kemikalija u proizvodnji herbicida, farmaceutika i fluorescentnih žarulja. U knjizi »Otrovi – ilustrirana povijest« razmatra se niz otrovnih tvari u prirodi, kao i poznati primjeri trovanja u povijesti, znanosti, medicini i religiji.




– Od Kleopatre do Katarine Medici, od otrovnih puževa do kokaina, ova će vas raskošno ilustrirana knjiga odvesti na fascinantno putovanje tajanstvenim svijetom napitaka, čarobnog bilja i psihoaktivnih pripravaka – tvari koliko primamljivih, toliko i zastrašujućih. Sjajan spoj popularne kulture i znanstvenog štiva prepoznala je dr. sc. Irena Žuntar koja je djelo prevela s engleskog jezika, a Senat Sveučilišta u Splitu odobrio korištenje ove knjige kao sveučilišnog priručnika. Prevoditeljica Irena Žuntar redovita je sveučilišna profesorica zaposlena na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica je predmeta Toksikologija integriranog preddiplomskog i diplomskog Studija farmacije i Studija medicinske biokemije te autorica većeg broja znanstvenih i stručnih radova. Mentorica je većeg broja diplomskih radova studenata, a sudjelovala je i u popularizaciji znanosti putem televizijskih priloga i članaka – kaže se u opisu izdanja, koje podsjeća na upozorenje Lewisa Carolla u knjizi »Alisa u zemlji čudesa«: »Ako pijete iz bočice na kojoj piše Otrov, gotovo je sigurno da će vam pozliti prije ili poslije«.