Predstavljena knjiga

“Snaga narativa” Martine Globočnik: Zbirka eseja koja propituje suvremenu dokumentaristiku

Ervin Pavleković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Riječ je o zbirci eseja koja propituje doseg suvremene dokumentaristike kroz osobne priče protagonista i analizira na koji način publika percipira tuđe iskustvo



RIJEKA – Knjiga autorice Martine Globočnik »Snaga narativa«, objavljena u izdanju Studija TiM, predstavljena je u riječkom Art-kinu. Kako piše u sažetku, »Snaga narativa« treća je knjiga autorice Martine Globočnik, »zbirka eseja koja propituje doseg suvremene dokumentaristike kroz osobne priče protagonista i analizira na koji način suvremena publika percipira tuđe iskustvo te u kojoj mjeri to iskustvo može utjecati na promjenu percepcije.


Autorica svojim dvadesetpetogodišnjim iskustvom dokumentarizma te konkretnim umjetničko-dokumentarističkim projektom ‘Muzej osobnih priča’, koji prikuplja priče manjina, propituje u kojoj su mjeri suvremene prakse odgovor na društveno-političke manipulacije i izostanak odgovornosti pojedinca«.


– Knjiga se sastoji od nekoliko eseja i priča iz »Muzeja osobnih priča« u prvome dijelu. Teorija je potkrijepljena primjerima, odnosno pričama, kako bi se shvatila razina osobnoga narativa, osobnoga mita, a kroz knjigu možemo vidjeti kako nastaje kolektivni mit, obiteljski mit i osobni mit. Drugi dio knjige odnosi se na dokumentarizam; kako naći sugovornika, osnovni elementi istraživanja i razgovora, kao i načina vođenja razgovora. Služila sam se modelom McAdamsa iz razvojne psihologije, pa se razgovor oslanja na tzv. dubinski intervju. Jedan dio knjige je usmjeren na analizu filmova za svaku podvrstu dokumentarnih filmova i njihovih postavljanja, pojasnila je Globočnik.




Autorica se, dakle, osobnim narativima bavi i kroz vlastito iskustvo prikupljanja priča za svoj suautorski projekt »Muzeja osobnih priča« koji je Fade In uspješno implementirao u Osijeku, a okuplja stotinjak priča pripadnika romske i židovske manjine koje iznose svoja iskustva. Kako je Milan Zagorac iz Studija TiM kazao, knjiga je naizgled jednostavna, no više je od zbirke eseja; može se čitati kao obična knjiga i kao studija, temeljitim iščitavanjem kojim čitatelj saznaje na koji način nastaje narativ dokumentarnog filma. Također, rekao je, snaga mita je bitan element knjige, jer je u knjizi kolektivni fenomen, dio iskustva pojedinca i dio kolektiva, dio svih nas.


– Knjiga je ozbiljan tumač dokumentarističkog postupka, narativnog, no i vodič o izgubljenom u šumi informacija, stoga nam pomaže da se snađemo u moru informacija. Knjigom i samim projektom »Muzej osobnih priča« autorica s lakoćom ulazi u složene teme, istaknuo je Zagorac.


Predstavljanje knjige »Snaga narativa« u Art-kinu održava se u sklopu programa »Film izvan okvira« Specijalne filmske knjižnice Art-kino osmišljenog kao komplementarni sadržaj samom filmskom programu kroz promociju knjiga i časopisa, kroz razgovore s redateljima i ostalim filmskim djelatnicima, panoe, radionice, i okrugle stolove.


Martina Globočnik scenaristica je i novinarka, jedna od autorica poznatog televizijskog serijala Direkt i dugogodišnja suradnica na raznim TV projektima Nove TV. Koautorica je umjetničkog projekta »Muzej osobnih priča« u Osijeku. Uz »Snagu narativa«, potpisuje i knjige »Ljudi iz televizora« te »Tko tu koga gleda«.