Druga u godinu dana

“Rikijev ponedjeljak” Franje Deranje: Roman o odrastanju glavnog junaka usporedno s društvom

Kim Cuculić

Franjo Deranja / Foto Davor Kovačević

Franjo Deranja / Foto Davor Kovačević

Novi Deranjin roman govori o životu i odrastanju glavnog junaka



Novi roman Franje Deranje “Rikijev ponedjeljak” (Naklada Kvarner, 2020.) govori o životu i odrastanju glavnog junaka (antijunaka) Henrika Rikija Melnića, rodom iz manjeg mjesta pokraj ili nedaleko od Rijeke.


Mjesto je svojedobno bilo (pre)poznato po mnogobrojnim informbiroovcima, ali i po darovitim sportašima (rukometašima).


Dvojica prijatelja – Riki i Vojmir – odrastaju zajedno, sve do studentskih dana, a tada im se putevi razilaze. Vrijeme izazova i kušnje pretvorbe i privatizacije odvede jednoga od ove dvojice podalje i od prijateljstva, a i od skrupula, etike…




Uz jednoga od njih vezuje se mnogo neočekivanih događaja, što za drugoga od dvojice prijatelja iz djetinjstva (p)ostaje amoralno i neprihvatljivo. Šokantne spoznaje djeluju na prvoga tako da spontano donosi odluku koju ne može, zbog vlastitih moralnih dvojbi i općih skrupula, provesti punih godinu dana.



Epilog – nakon razotkrivanja okolnosti i motiva zločina – biva posve neočekivan, čak i kad je riječ o postupku isljednika koji u ovom romanu/duljoj noveli ima također značajnu ulogu. Riječ je istodobno i o odrastanju jednoga društva i nekih njegovih (ne)tipičnih pojedinaca, i to usporedno s formiranjem države i toga društva.


Sve se otkriva! Sve što je povezano sa zločinom, ali se počinitelju prešutno oprašta. Zapravo i nije riječ o opraštanju, nego o svjesnom zanemarivanju punog rasvjetljavanja kaznenog djela, i to očito s razlogom.


Osim svojedobnih aktualnosti vezanih za pretvorbu i privatizaciju, roman se na samom kraju dotiče i najsvježijih događaja povezanih s pandemijom koronavirusa.


Franjo Deranja je u ovoj pandemijskoj godini objavio dvije knjige; osim ove još i “Smrt u Kroaciji – i druge pripovijesti”.