Originalni koncept

Riječki “Decameron 2020”: Pričama iz izolacije po dosadi i dokolici

Davor Mandić



RIJEKA – Izolaciju nametnutu oštrim mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa može se ispuniti na razne načine. Socijalna distanca nije jedan od dobrih načina, jer radi se o nespretno sročenom terminu koji upućuje na potrebu udaljavanja od ljudi. Uzdržavanje od fizičkog međuljudskog kontakta sada se čini jedinim rješenjem za »ispravljanje krivulje«, no drugi oblici zajedništva su i više nego potrebni.


Znaju to dobro i Ana Cerovac, Vesna Kurilić i Antonija Mežnarić, riječke autorice originalnog koncepta »Decameron 2020«, prozvanog književnim online eventom, a u suštini otvorenim volonterskim natječajem za objavljivanje priča po uzoru na Boccacciov istoimeni klasik u kojem su se likovi pred srednjovjekovnom kugom povukli na selo i ondje pričali priče. Kako kažu autorice na svojoj Facebook stranici, odnosno na svome blogu na adresi: decameron2020price.wordpress.com, uzor jest Boccacccio, no preventivne mjere u vrijeme naše pandemije upućuju nas da se držimo svojih stanova i ekrana, zbog čega se ova priča odvija na internetu.


Za sad sedam tema




– Cilj je ispuniti virtualni krajolik pričama nastalima u vrijeme pandemije i na taj način pružiti ljudima u izolaciji nešto čime će si ispuniti dokolicu. Stoga pozivamo autore i autorice koji stvaraju na hrvatskom jeziku i jezicima s kojih se ne prevodi, te koje zanima smještanje radnje na područje Hrvatske i regije, da svojim doprinosom prošire dostupne kulturne sadržaje, koji su zastali u vrijeme pandemije, te da razvesele svoje sugrađane malom dozom književnosti – kažu autorice u pozivu.


Sukladno praksi u izvornom »Dekameronu«, objavljeno je i sedam tema koje će autori moći umjetnički interpretirati na svoj način.


Jedan autor može poslati i više od jedne priče, pod uvjetom da su o različitim temama.


Teme/smjernice za »Decameron 2020«: 1. U svemiru, nitko ne čuje kad kašlješ (priče o izolaciji); 2. Junaci našeg doba (priče o solidarnosti); 3. Ljubav u doba korone (ljubavne priče iz doba epidemije); 4. Povijesne pošasti (o kugi i drugim zlima); 5. Vrli novi svijet (priče o svijetu kakvog više ne prepoznajemo); 6. Vidanje i vidarsko prigovaranje (priče o magičnim oboljenjima i iscjeljenjima); 7. Ljudska komedija (humoristične priče o wc papiru i drugim nedaćama). Autorice ističu da će preostale tri teme od ukupnih deset biti objavljene naknadno.


S obzirom na to da je inicijativa krenula prije tjedan dana te da su na blog već polako počele pristizati priče, obratili smo se pokretačicama i upitali ih kojim ritmom priče pristižu i kojim će ih ritmom objavljivati. Odgovorile su nam da im je prvotna ideja bila objavljivati ih jednom tjedno, ali da su već prvi dan po objavi poziva u uredništvo pristigle prve priče i otada ne prestaju dolaziti. Dobivaju i po nekoliko priča na dnevnoj bazi, pa ako se tako bude nastavilo, mogla bi biti i do jedna objava dnevno.Zanimalo nas je i o čemu ljudi pišu, drže li se zadanih tema i smjernica, odnosno koliko kreativno ih interpretiraju. Dekameronke ističu da autori široko interpretiraju zadane smjernice, tako da se unutar iste teme javljaju sasvim različiti pristupi.

U planu e-knjiga


– Poziv smo koncipirale tako da bude maksimalno uključiv dok god je u pitanju proza (po uzoru na Boccaccia), no kreativnost kojom su pristupili iznenadila je i nas. Vjerujemo da su teme dovoljno široke da ostavljaju slobodu za umjetničku interpretaciju, a opet su takve da se dotiču stvarnosti kroz koju svi trenutno prolazimo (kako se nosimo s izolacijom, navike koje su se naglo morale promijeniti, tako da možda više ne prepoznajemo svijet u kojem živimo, solidarnost koja niče na svim mjestima i na sve moguće načine, nova vrsta bliskosti u vremenu kad moramo biti distancirani…) – kažu autorice, dodajući da će sudeći po dosad zaprimljenim pričama i širokom spektru autorica i autora, »Decameron 2020« biti upravo onako raznolik kao i originalni Boccacciov klasik.


Budući da već u pozivu autorima na sudjelovanje piše da će priče objavljene na blogu naknadno proći kroz dodatni izbor te biti objedinjene u elektroničkoj zbirci »Decameron 2020 – Priče iz karantene«, upitali smo autorice inicijative da nam detaljnije približe objavljivanje.


– Originalni plan nam je objaviti e-knjigu na kraju svega, u epub i mobi formatu, te je besplatno distribuirati uobičajenim kanalima za e-knjige. U obzir također dolazi tiskana zbirka ili čak više njih, oblikovanih po raznim temama ili žanrovima, ovisno o tome kakve nam sve priče pristignu. U planu je i promocija, no o tome ćemo moći razgovarati kada se ponovo budu organizirala okupljanja i kulturne manifestacije uživo – zaključuju kreativne riječke dekameronke.


Upute


Priče moraju biti prethodno neobjavljene, napisane na hrvatskom jeziku ili jezicima s kojih se ne prevodi, a dozvoljen je velik raspon duljina: od 100 do 8.000 riječi. Tekstovi se šalju u formatima.doc ili.docx (font Times New Roman, veličina 12, prored 1,5) na adresu: [email protected]


Priče će za vrijeme borbe s pandemijom redovito biti objavljivane na blogu Decameron2020, dakako u izboru urednica, koje ističu da su dopušteni svi žanrovi, a posebno se vesele fantasyju i SF-u. Radnja priča trebala bi biti smještena na prostor Hrvatske i regije, ali bit će prihvaćeno i svemirsko okruženje, »dok god likovi i setting imaju veze s Hrvatskom i bilo kojom alternativnom verzijom zemlje i regije. Dakle, prihvaćamo i izmještenu hrvatsku kulturu i identitet«.


Autorice svojim riječima


Ana Cerovac se u slobodno vrijeme bavi organiziranjem kulturnih manifestacija i književnošću, a kako joj je prvo sada na čekanju, s velikim se žarom posvećuje potonjem. Smatra da je u vrijeme pandemije uloga autora pratiti i umjetnički obraditi sve što se zbiva oko nas. Ovim eventom želi stvoriti taj prostor za pisce i virtualnu knjižnicu aktualne književnosti za čitatelje.


Vesna Kurilić nedavno je otkrila da svoju fobiju od zaraza može ublažiti pisanjem SF-priča na temu zaraze, te je zasukala rukave i prionula poslu. Piše i živi u Rijeci, u obitelji ima dva otoka, jedan grad na magistrali i jedno ličko selo, i još uvijek nije potpuno sigurna kamo će se od navedenoga povući kad krene prava opasnost – zombiji.


Antonija Mežnarić sudjeluje u organizaciji ovoga eventa pod temperaturom, doprinoseći na taj način autentičnosti. Ponekad piše, ponekad čita, ali najčešće prokrastinira.