Velika karijera

Publicistu Ljubomiru Stanojeviću Demetrova nagrada za životno djelo

Davor Mandić



Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa dodijelit će Demetrovu nagradu za životno djelo Ljubomiru Stanojeviću, kazališnom publicistu iz Osijeka. Svečana dodjela upriličit će se u zagrebačkoj knjižari Citadela libri u Ulici Franje Račkog 11 u četvrtak, 10. siječnja u 18 sati. Bit će to svečani dio redovne skupštine društva, koja će se nastaviti nakon dodjele nagrade, kažu u HDKKT-u.


O nagradi – povelja i skulptura (rad Martina Babića) te novčani iznos od 10.000 kuna – odlučivalo je povjerenstvo u sastavu: akademik Boris Senker (predsjednik), Antonija Bogner Šaban i Sanja Nikčević. U obrazloženju se ističe da nagrada odlazi tihom čovjeku koji rado dijeli svoje veliko znanje o osječkom kazalištu.


– Ovaj kazališni publicist gotovo je punih šezdeset godina pratio svoje, osječko, kazalište na različite načine, ali ponajviše pišući o njemu. Uvijek predano, profesionalno, vrijedno, s velikom ljubavlju za kazalište, doslovno živeći u kazalištu (provodeći dane i noći u svom uredu u kazalištu). Ali nekako iz sjene. Nešto zbog vlastite skromnosti i samozatajnosti, nešto zbog Osijeka koji se, kao i svako drugo kazalište izvan Zagreba, teško probija pod reflektore koji su uglavnom okrenuti prema centru – kaže se u obrazloženju.