Gradska vijećnica Rijeke

Predstavljena knjiga “Mornar u meni zna” Ledis Gazić

Claudia Bošković



RIJEKA – U vijećnici Grada Rijeke održano je predstavljanje zbirke pjesama »Mornar u meni zna« autorice Ledis Gazić, rodom iz Malog Lošinja, koja je veći dio svoga života provela u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon što je diplomirala ruski jezik, opću povijest i pedagogiju te magistrirala na New Jersey City Universityju radila je kao profesorica u North Bergen High School, a istaknula se i titulom predsjednice Woman’s Club of Unije. Dugi niz godina izbivanja iz rodnog kraja Ledis Gazić nagnao je da napiše dirljivu zbirku poezije, koja reminiscira njezin osobni odnos prema autohtonoj unijskoj i lošinjskoj baštini, a ujedno postavlja i esencijalno pitanje kulturne pripadnosti.


Glavna motivacija autoričinih pjesama koncentrirana je oko distinktivnih otočnih obilježja – aromatično mirisne primorske vegetacije i mora kroz koje Gazić provlači teme životnih rastanaka, odlaska i daljine. Upravo iz tih sjećanja, koja izviru iz bolne uspomene na napuštanje rodnoga kraja, autorica nam oslikava još jedan krajolik figurativne naravi – a riječ je o krajoliku vlastite duše, kojim kormilari autoričin unutrašnji mornar. Svladavanjem valova uskomešanih emocija, mornar predstavlja unutarnju snagu te od osjećaja čežnje autorici ulijeva snagu i vjeru u pronalazak pravoga puta – koji je povratak vlastitim korijenima.


– Vrlo je teško kada čovjeka, koji je kao jedna biljka, presadite iz zemlje u neku lončanicu i odnesete je sasvim daleko. Dakle, Ledis je iščupana, premještena u lončanicu i preseljena. Tada je bila dijete, i nije mogla reći da bi htjela ostati ovdje. Postoje iseljenici koji imaju tu nostalgiju u sebi, a imamo i one koji to nemaju – što je divno, jer idu u neku zemlju, bolje žive, imaju veću plaću, snašli su se i dobro im je. Ali postoji i druga priča u kojoj iseljenicima, koliko god im je dobro, nešto nedostaje i kada odu u mirovinu sve češće se vraćaju onamo gdje su rasli. Ledis nije usamljena u tome, ima jako puno ljudi koji čeznu vratiti se kući – a ona se kući vratila poezijom, rekla je Diana Rosandić Živković, riječka književnica i urednica zbirke.




– Njezina poezija zaista je višeslojna – ima tu puno kamena, mora, zemlje, životinja – i čovjek višeznačno može uživati u njoj. Nadam se da ćete uživati u ovoj zbirci koja će za mlađe naraštaje ostati podsjetnikom da, koliko god čovjek živio vani, ako ima nostalgiju prema domovini, njega dom kad-tad čeka, poručila je prisutnima.


Događanju su također prisustvovali i Renata Garbajs, Anita Rončević i Branka Prusina, a čitanju poezije u jednom trenutku priključio se i pjesnik Radovan Tadej. Između nizova čitanja poezije, glazbenu podlogu na gitari osigurao je Zoran Papić.