Skup

Predstavljena knjiga “La frontiera / Granica” Franca Veglianija: Povratak velikog riječkog autora

Claudia Bošković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Tematizirajući filozofsku priču o identifikaciji unutar vizure europske ratne svakodnevice, Veglianijeva knjiga aktualnija je nego ikada



U Vijećnici Grada Rijeke u sklopu 60. skupa Fiumana održan je skup o književniku Francu Veglianiju čijom prigodom je predstavljena dvojezična knjiga »La frontiera«/»Granica«.


Na ovom važnom kulturnom događaju, koji već u trećem izdanju ističe imanentnu poveznicu talijanske i hrvatske kulture čija dodirna točka jest Rijeka, sudjelovali su Damir Grubiša, Ervin Dubrović, Dragan Umek, Corinna Gerbaz Giuliano, Francesco de Nicola, Elvio Guagnini, Ivan Jeličić, Rosanna Turcinovich, Gianna Mazzieri-Sanković, Roberto Dedenaro, Marinko Lazzarich i Veglianijev sin, Stefano.


Dvojezično izdanje


U uvodnom dijelu riječkoj kulturnoj javnosti prigodnim riječima obratili su se predsjednica Zajednice Talijana Rijeka Melita Sciucca, predsjednik Udruge riječkih Talijana u svijetu Franco Papetti i Gianni Stelli.





– Ovim trećim književnim skupom Zajednica Talijana, Udruga Talijana u svijetu, Odsjek za talijanistiku Filozofskog fakulteta i sve najvažnije institucije žele ustvari potvrditi i Rijeci vratiti velike riječke autore.


Radi se o ljudima koji su nakon rata otišli i izgradili svoju karijeru u Italiji i sada je vrijeme da ih većinsko stanovništvo upozna. U nekoliko navrata riječki pisci objavljeni su u dvojezičnom izdanju, ali ovo je važan trenutak da se oni ponovo vrate na velika vrata da bi se prije svega ovom knjigom »La frontiera«/»Granica« potvrdilo da granica više nema i ne bi ih smjelo biti, i da je s druge strane Rijeka oduvijek multikulturalni grad u kojemu žive talijanska kultura, hrvatska kultura i ostale kulture poput mađarske i austrijske.


Zbog toga i jesmo kao jedan simbolički trenutak odabrali Veglianijevu knjigu i Veglianijev film »La frontiera«, istaknula je Melita Sciucca.



Tematizirajući filozofsku priču o identifikaciji unutar vizure europske ratne svakodnevice, koju obilježava paralelizam Prvog i Drugog svjetskog rata, Veglianijeva knjiga danas je aktualnija nego ikada.


Intimna povijest


Kao što ističe Ervin Dubrović, priča o vremenu obilježenom tvrdim nacionalnim pozicijama s talijanske i jugoslavenske strane itekako je primjenjiva i na političku, ali i svakodnevnu današnjicu – također polariziranu okrutnostima rata.



– Razlike i sličnosti likova priče, jednog časnika austrijske vojske i drugog časnika talijanske vojske u svakom slučaju su poticajne jer govore o nekim toplim ljudskim situacijama, snalaženjima i nesnalaženjima, dvojbama, sumnjama i idealima koje potkopava sumnja.


Dakle, to je ono što književnost mora biti, niti promidžba niti propaganda, nego prije svega izraz nekih etičkih načela ljudskosti. Ta intelektualna melankolija Franca Veglianija u koju je on stavio neku intimnu povijest uvijek se dodiruje osobnih i obiteljskih momenata jer je on to znao literarno pretočiti i učiniti zanimljivim, čak i onima koji ga nisu poznavali i zato vjerujem da će još dugo ova knjiga imati svoje čitatelje, istaknuo je Ervin Dubrović.



U nakladi AFIM-CI iz Rijeke prehodno su objavljeni »Talijan iz Rijeke« (2021.) Enrica Morovicha te »U babilonskom sužanjstvu« (2022.) Paola Santarcangelija, a nastavak s Francom Veglianijem samo je potvrdio da udruženja koja njeguju kulturna ispreplitanja talijanske i hrvatske kulture uspijevaju u svojoj nakani.


Novčana sredstva projektu su ustupili Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, Ured za manjine Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.