Crno na bijelo

Okrugli stol u Opatiji zaključio: “Ne postoji pravno sljedništvo između Rijeke i Fiumane, a time ni Olimpie”

Marina Kirigin

Iako su Fiumana i Rijeka djelovali na Kantridi nisu pravno povezani

Iako su Fiumana i Rijeka djelovali na Kantridi nisu pravno povezani

No vrlo je važno, smatraju autori knjige, kako su se osnivači osjećali u trenutku osnivanja 1946. godine bez obzira na osnivački akt



OPATIJA  Svega nekoliko ljudi pristiglo je na javnu tribinu pod nazivom “O nogometu našeg kraja – početak NK Rijeka” koja se održala u opatijskom Centru Gevais, a na kojoj se vodila polemika oko godine osnivanja HNK Rijeka. Naime, posljednjih mjeseci ljubitelje nogometa na području Kvarnera zaokuplja pitanje početaka HNK Rijeke i koja je slijednost sportskih društava. Neki početak današnje HNK Rijeke vide u 1906. godini s osnivanjem nogometne sekcije CS Olimpia (kasnije Olympia), drugi pak početak vide u nastajanju nogometnog kluba US Fiumana koja nastaje 1926. godine stapanjem klubova Olympia i Gloria, a treći smatraju da je jedini pravi početak 1946. godina kada je osnovan NK Kvarner koji 1954. godine mijenja ime u NK Rijeku i zatim u HNK Rijeku.


O svemu tome polemizirali su autori knjige “Rijeka nogometa 1847.-1948.” Zlatko Moranjak i Ferruccio Burburan, pravnik Vlado Serdar te novinar i publicist Neven Šantić, a u raspravu se uključila i malobrojna publika.


Kako se moglo čuti, u Statutu Kvarnera osnovanog 1946. godine ne stoji da su oni sljednici Fiumane, Olympie ili Glorie, pa kao takvo pravno sljedništvo ne postoji, no vrlo je važno, smatraju autori knjige, kako su se osnivači osjećali u trenutku osnivanja 1946. godine bez obzira na osnivački akt. Naime, autori smatraju da su možda upravo političko-društvene situacije u to doba utjecala na pisanje Statuta Kvarnera.




Postavljeno je i pitanje što bi se danas dogodilo da se osnuje sportska udruga i da kaže da je sljednik sportskog društva iz recimo 1926. godine. Pravnik Serdar je rekao kako je to moguće, međutim, moglo se čuti kako takav akt treba proći i Ured državne uprave. Bilo kako bilo, zaključak javne tribine je da bez obzira na to koju godinu gledamo kao osnivačku HNK Rijeka, ona je veliki klub pa čak i ako ima “tek” 75 godina.