Matica hrvatska

Objavljena knjiga čakavskih pjesama “Sega po malo” Vere Štimac

Kim Cuculić

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Izbor pjesama napravio je prof. dr. Davor Štimac, dok ilustracije u knjizi i na naslovnici potpisuju Magdalena Prvonožec i Cvijeta Veronika Plenković



U nakladi Ogranka Matice hrvatske u Rijeci objavljena je knjiga izabranih čakavskih pjesama pod naslovom »Sega po malo« autorice Vere Štimac. Knjiga je tiskana u nizu Književni radovi br. 26, a urednik i autor pogovora je Mladen Urem.


Izbor pjesama napravio je prof. dr. Davor Štimac, dok ilustracije u knjizi i na naslovnici potpisuju Magdalena Prvonožec i Cvijeta Veronika Plenković. Autorica grafičkog oblikovanja je Doris Brusić.


Kako u pogovoru naslovljenom »Životno iskustvo pretočeno u tekst« navodi Mladen Urem, autorica Vera Štimac ispisuje pjesme urbanom čakavštinom, koja se govori na Sušaku.




– Riječ je o umjetnički nadahnutom ostvarenju koje se čita s interesom, s mnogo tema i asocijacija, jedne osebujne pjesničke osobnosti. Pjesme su to koje ne opterećuju pretencioznošću, a kojom smo prečesto izloženi čitajući suvremene pjesničke ostvaraje.


Ponirući tako kao čitatelji po različitim asocijativnim razinama ovoga djela, oslobađamo nakupljene emocionalne blokade iz podsvijesti, zbog čega čitanje ovog djela može biti vrlo inspirativno, terapeutsko.


U imaginarnoj sferi pojavljuje se osjećaj mogućnosti da se jednim pogledom obuhvati sva kompleksnost naše stvarnosti, a da se pritom ne suzi njezina prostornost. Sve je to izrečeno u stilu vedrog, primorski otvorenog diskursa, koji je istodobno racionalan i vrlo osjećajan.


Autorica ispisuje ispovjednim, iskrenim tonom svoje proživljene opažaje, iskustva i životne spoznaje. Iako vrlo često tematizira svakodnevne i obične životne zgode, u njezinom svijetu se svi doživljaji humanistički interpretiraju i ponovo osjetilno preispituju.


Izraz je neposredan, iskren i lako se čita. Svako je poglavlje jedna zatvorena i domišljena priča u kojoj ima puno sadržaja, ističe Urem.


Vera Štimac, djevojačkog prezimena Hero, rođena je na Sušaku. Osnovnu školu i Sušačku gimnaziju završila je na Sušaku, nakon čega je studirala hrvatski i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


Na početku karijere radila je kao profesorica u Osnovnoj školi Podmurvice, a gotovo čitav radni vijek u Talijanskoj gimnaziji u Rijeci. Bavila se prevođenjem s talijanskog jezika, kao i spisateljskim radom na hrvatskom jeziku i čakavskom narječju.