Školska knjiga

Nova zbirka poezije Drage Štambuka: “Uzgon kao zrcalo kulturnih utjecaja”

Davor Mandić

Drago Štambuk / Foto Školska knjiga

Drago Štambuk / Foto Školska knjiga

U knjizi se zrcale kulturni, religijski i jezični utjecaji asimilirani tijekom bogate diplomatske karijere



Pjesnik, liječnik i diplomat Drago Štambuk ima novu zbirku poezije, koju pod naslovom »Uzgon« danas objavljuje Školska knjiga. Izdavač smatra da će ova knjiga, koja žanrovski varira između pjesama u prozi i lirskog dnevnika, svojom duhovnom porukom obilježiti Godinu čitanja u Hrvatskoj.


– »Uzgon« Drage Štambuka nastavak je poezije spiritualne i domoljubne tematike kakvu je pisao u zbirci »Theurgija« objavljenoj 2017. godine u biblioteci »Rukovet« Školske knjige.


U njoj se zrcale raznoliki kulturni, religijski i jezični utjecaji asimilirani tijekom bogate diplomatske karijere u Velikoj Britaniji, Indiji i Šri Lanki, Egiptu, Japanu, Koreji i Brazilu.




Posljednje dvije godine Štambuk živi kao veleposlanik u Teheranu i Afganistanu, pa su tako u »Uzgon« uključene mnoge iranske referencije i motivi.



Nema zemlje u kojoj je djelovao a da u njoj nije ostavio trag, no još je mnogo važnije što je svaka od kultura s kojom je došao u dodir ostavila snažan pečat u njegovim stihovima i knjigama.


Štambukov civilizacijski nomadizam, s druge strane, redovito je isprepleten s hrvatskim motivima – kaže se u najavi iz Školske knjige.


Urednica knjige Miroslava Vučić ističe da u pjesničkoj zbirci »Uzgon« autor detaljizira i konkretizira »velike priče« – o Bogu, domovini, narodu, obitelji i zavičaju, a suvremeni kaotični i apokaliptični svijet nadilazi duhovnim »uzgonom« i nadom u civilizacijsku i poetsku preobrazbu.


– Kombinirajući referencijalnost i visoku fikcionalnost, intertekstualnost i naglašenu subjektivnost, jezični ludizam i povišenu intonaciju, Drago Štambuk stvorio je uspjelu i vrlo vrijednu poeziju – napominje urednica, ističući da se nova pjesnikova zbirka sastoji od 320 geometrijski strukturiranih pjesama u prozi.