Švedska akademija

Nakon lanjskog skandala, ove godine će se dodijeliti dva Nobela za književnost

P. N.

Izvor: Arhiva/Novi list

Izvor: Arhiva/Novi list

Prošle godine Švedska akademija je odlučila preskočiti dodjelu Nobelove nagrade za književnost zbog skandala seksualnog uznemiravanja nakon kojeg je ostavku dalo niz članova odbora.Prošle godine Švedska akademija je odlučila preskočiti dodjelu Nobelove nagrade za književnost zbog skandala seksualnog uznemiravanja nakon kojeg je ostavku dalo niz članova odbora. Prema pisanju švedskih medija, izostanak proglašenja dobitinika nadoknadit će se ove godine dodjelom dvaju Nobela za književnost, prenosi Booksa. Podsjetimo, odluka da se “preskoči godina” u dodjeli Nobela nije bez presedana, ali to se nije dogodilo od 1949. Ukupno je pet puta u povijesti dobitnik objavljen istodobno kada i idući.


U studenom 2017. godine u dnevnik Dagens Nyheter objavio je izjave 18 žena koje su svjedočile o seksualnom i fizičkom zlostavljanju koje je počinio Jean-Claude Arnault, suprug članice Švedske akademije, pjesnikinje Katarine Frostenson, piše Booksa.hr.


Nakon toga niz je članica i članova dao ostavke, a Akademija je spala na manje od 12 članova potrebnih da se izabere i proglasi dobitnik nagrade. Štokholmski sud u listopadu 2018. osudio je Jean-Claude Arnaulta za silovanje i odredio mu dvogodišnju zatvorsku kaznu.
Posljednji dobitnik Nobelove nagrade za književnost u 2017. godini bio je britanski pisac Kazuo Ishiguro, a u listopadu je alternativni Nobel dodijeljen francuskoj spisateljici podrijetlom s Kariba Maryse Conde.