Književnost

‘Moj je grad večeras dobio luku’: Festival europske kratke priče u Rijeci u sjećanje na Bekima

Davor Mandić

Od 4. do 9. listopada u Rijeci, ali i u Zagrebu, predstavit će se, kako se kaže u najavi, probrani međunarodni i domaći autori



Festival europske kratke priče u svom će 19. izdanju službeno započeti u Rijeci, 4. listopada. Najavljeno je to u sklopu zagrebačkog FEKP-ovog događanja »Moj je grad večeras dobio luku«. Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. ugostit će šestodnevni 19. FEKP pod EPK-ovim geslom »Luka različitosti«. Od 4. do 9. listopada u Rijeci, ali i u Zagrebu, predstavit će se, kako se kaže u najavi, probrani međunarodni i domaći autori koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima, bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost.


– Književnost radničke klase, književnost manjina, tekstove imigranata i izbjeglica, priče koje izrastaju iz glazbe, filma ili stripa domaćoj će publici predstaviti nastupi poznatih autora iz deset zemalja svijeta koje predvode britanske književne zvijezde Irvine Welsh i (vrlo vjerojatno), Hanif Kureishi, ali i drugi izvrsni pisci – Jennifer Clement, Semezdin Mehmedinović, Eduardo Halfon, Claudia Durastanti, Peter Murphy, Michael Fehr, Mazen Maarouf, Sulaiman Addonia… Osobita će se poslastica dogoditi u Rijeci u suradnji s poznatim svjetskim Hay Festivalom, koji bi trebao predstaviti projekt »Europa 28«, kroz nastupe europskih autorica (spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica…) zastupljenih u antologiji »Europa 28 – žene o budućnosti Europe« – kaže se u najavi Festivala.


Za Bekima


Kraj jednodnevnog najavnog zagrebačkog programa, kojim se FEKP, kako rekoše organizatori, odužio lipnju – mjesecu u kojemu se inače održavao proteklih 18 godina – bio je posvećen prijatelju festivala i nedavno preminulom riječkom autoru Bekimu Sejranoviću. Njegovu su priču “Miss Misery na otoku Susku”, kao proto-verziju zajedničkog projekta Festivala europske kratke priče, kazališta Gavella i festivala Vrisak, na pozornici izveli glumac Filip Šovagović i gitarist Fadil Abdulov.
P