20 PJESAMA U 20 DANA

Mlada riječka spisateljica javila se na pjesnički izazov. Nekoliko mjeseci kasnije imala je knjigu na Amazonu

Davor Mandić

Oglas jedne izdavačke kuće potaknuo je mladu riječku spisateljicu Ivanu da se javi na njega i samo nekoliko mjeseci kasnije imala je knjigu na Amazonu



RIJEKA – Pišete, ali vam treba poticaj za objavljivanje? Ono što ste napisali dosad ste pokazivali samo obitelji i prijateljima, no počelo vas je kopkati i kako bi to prošlo kod šire publike? Želite vidjeti vaše tekstove u nekoj vrsti publikacije? Ako se prepoznajete u ovim pitanjima, onda sigurno dosad već znate da postoji više načina da vaši tekstovi dođu do čitatelja koji nisu mama i sestra (tate i sinovi u prosjeku manje čitaju). Možete probati klasično, kod izdavača, knjiga ili časopisa. Možete probati »analogno«, a možete se otisnuti i u digitalni ocean pa tamo naći neki od oblika koji vam odgovara. Sigurno ste već pokušali, ili se na to spremate.


No dok eventualno o tome razmišljate, Ivana Vučetić to je i napravila.


Šest dolara


Spominjanje u ovom kontekstu ova je mlada rođena Riječanka (1996.) osim svojim tekstovima ponajprije zaslužila zanimljivim putom kojim je došla do njihove objave. A objava je »klasična«, ukoričena, i može se pod naslovom »Poetry in the marshlands« (Poezija u močvari) nabaviti na Amazonu za šest dolara.




Da, riječ je o poeziji, no o poeziji na engleskom jeziku. Pitka je to poezija, u jezično-stilskom smislu organizirana kao da čeka uglazbljivanje, a predmetno-tematski usmjerena promišljanjima ljubavi i gubitka, traganja i nalaženja, zatočenosti (svojim ograničenjima) i slobode.
Mladenački, ali ne banalni, svoj bi najbolji oblik ti tekstovi našli uz neku indie glazbu, o čemu, kada smo je pitali, na neki način razmišlja i autorica, koja bi voljela i sama uglazbiti svoje pjesme ili ih, ako joj se pruži prilika, dati nekome na uglazbljivanje.


No kako je došla do knjige? S obzirom na to da posljednje tri godine živi u Nizozemskoj, gdje se otišla doškolovati te radi u struci kao ekologica, uočila je prošloga ljeta oglas na Instagramu u kojem je jedna izdavačka kuća pozvala na sudjelovanje u izazovu »20 pjesama u 20 dana«. Kako kaže Ivana, svrha participacije bila je da se svakog dana napiše i pošalje po jedna pjesma, a njeno sudjelovanje završilo je 14. srpnja i konačna verzije zbirke dostupna je na Amazonu od 6. prosinca.


Pedeset eura


Pogledali smo malo stranice izdavača i doznali da je participacija bila moguća svima koji su platili naknadu od 50 eura, doista neznatnu u izdavačkom smislu, što izdavač poslovno opravdava činjenicom da se oni bave tiskanjem tih knjiga te računaju na to da će se autor pobrinuti oko plasiranja informacije o njima, a oni onda nešto i zaraditi od prodaje knjiga. Knjiga na koje, notiraju, ne polažu autorska prava; ona, naime, ostaju autoru u stopostotnom obimu.


Uvjet je bio da su pjesme napisane na engleskom (ili francuskom, ili hindiju), što Ivani nije bio problem, jer iako je pisala i na hrvatskom jeziku dok je živjela u Hrvatskoj, prirodnije joj je pisati na engleskom. Pisanje pjesama oduvijek joj je bio hobi i, kako kaže, ispušni ventil, a ovu je zbirku napisala dok je radila u nacionalnom parku Weerribben-Wieden u Nizozemskoj. To »čudno mjesto« Ivana opisuje kao močvarno područje nalik našem Kopačkom ritu, koje ju je potaknulo na naslov zbirke, a nama ponudilo izvorište povremene biofilnosti u njenim pjesmama.


Da bi Ivanina priča ipak malo odudarala od nekih uzusa, pa i ranije u tekstu spomenutih, po pitanju daljnjih spisateljskih planova spominje suradnju s ocem, pankerom i ljubiteljem EKV-a (što je, uz majku, prenio i na nju). Tu suradnju ona naziva kontrastom mladog i starog uma u zbirci koja je još u fazi izrade i, prije svega, zabave na daljinu.