Gostovanje pisaca

Književna večer u Malom Lošinju: Mačka kao simbol Mediterana

Bojan Purić

David Szalay, Armida Vlašić i Robert Perišić / Foto Bojan Purić

David Szalay, Armida Vlašić i Robert Perišić / Foto Bojan PurićLjubitelje književnosti obradovalo je gostovanje dvojice pisaca u istoj književnoj večeri u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Malom Lošinju, pod vodstvom ravnateljice Armide Vlašić.


I dok je romanopisac Robert Perišić bio najavljen, sa zadatkom predstavljanja vlastitog romana »Brod za Issu«, nenajavljeno je pred lošinjsku publiku došao i David Szalay, engleski pisac dijelom mađarskih korijena, koji se na Lošinju zatekao u tzv. književnoj rezidenciji.


Perišić je iscrpno objasnio razvoj ideje, pripremu i proces pisanja »Broda za Issu«, u kojemu važnu ulogu ima mačka, bez koje je život mediteranskih gradića nezamisliv, a vremenski se poklapa starogrčka kolonizacija današnjeg Visa i rasprostranjenje pitome mačke Sredozemljem.
Ovim je romanom Perišić prešao u posve »nov teren«, iz suvremenih društvenih tema kojima se bavio u romanima »Naš čovjek na terenu« te »Područje bez signala«, koje je u međuvremenu i ekranizirano.


Szalay je, uz nezaobilazne dojmove o prirodi Lošinja, okupljenima govorio o romanu, u prijevodu na hrvatski Dinka Telećana poznatom kao »Sve što muško jest«.


U toj je knjizi jedna od devet priča radnjom smještena u Hrvatskoj, a moguće je da će u nekom od njegovih budućih djela i Lošinj pronaći svoje mjesto.