"O namještaju"

Knjiga Diane Sokolić i Karle Kocijan donosi kratku povijest namještaja kroz razne stilske epohe

Ante Peričić

Foto Josip Mišković

Foto Josip Mišković

Knjiga donosi i pregled namještaja u Hrvatskoj od 1945. do danas, kao i vrste namještaja, dizajnere i njihove poznate stolice, ali i rječnikZAGREB – U zagrebačkoj Galeriji Kranjčar održana je promocija knjige Diane Sokolić i Karle Kocijan »O namještaju« koja donosi kratku povijest namještaja kroz stilske epohe, pregled namještaja u Hrvatskoj od 1945. do danas, kao i vrste namještaja, dizajnere i njihove poznate stolice, ali i rječnik. Dupkom ispunjenoj galeriji sprva se obratio glumac Goran Matović. »Razmišljao sam što bi Jorge Luis Borges, iz središta Buenos Airesa, smogao reći u ovom svečanom trenutku u ime majke i kćeri, Diane i Karle. ‘Ja sam vlastito pamćenje. Mi smo zamišljeni muzej nestalnih oblika. Hrpa razbijenih zrcala’«, citirao je Matović, na što je Sokolić, s osmijehom, preuzela riječ i rekla da ovo nije priča o zrcalima, već o namještaju i o tome kako je sama knjiga nastala.


Rječnik namještaja


»Za vrijeme pandemije COVID-a 19, koja je meni zaista bila divna jer nisam imala nikakvih vanjskih atrakcija; trava na tramvajskim prugama bila je skoro do koljena, vladala je potpuna tišina kao kad padne snijeg i taj je period bio kao izmišljen za rad. Karla je radila od kuće i tada sam odlučila početi pisati rječnik namještaja. Odrastajući u kući u kojoj su pojmovi poput chaise longue ili šemizet bili uobičajeni i svakodnevni, u međuvremenu sam shvatila kako puno ljudi ne zna što ti izrazi znače, iako ih redovito nalaze u literaturi. Onda sam započela pisati rječnik i, s velikom sam strašću, jer sam prvenstveno crtač, krenula crtati sve te pojmove«, posvjedočila je slikarica Sokolić.


Njezina kći, dizajnerica i doktorandica Karla, u tom je trenu rekla kako ne treba napraviti samo rječnik, već proširiti cijelu priču. Tako su počele razvijati knjigu i sve je, kažu, išlo glatko i jednostavno te su uživale pišući je.
»Otišla sam na sastanak s jednim izdavačem koji me je dočekao s čačkalicom iza uha i zaključila sam da smo mi iz dva različita svijeta. Onda nas je Matović povezao s Mišom Nejašmićem iz Naklade Jesenski i Turk i stvari su počele teći sasvim drukčije. Mišo je odmah rekao: »Može, da, naravno!«, potvrdila je Sokolić.


Priručnik


Recenziju za knjigu napisala je viša konzervatorica i restauratorica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tijana-Annar Trputec Stršić, a drugu recenziju napisao je Tonko Maroević i ta je recenzija bila jedna od posljednjih stvari koju je Maroević napisao te su autorice kazale kako su upravo zbog toga istu stavile u knjigu umjesto uvoda kao svojevrsni omaž Tonku Maroeviću. »Naša je knjiga rađena nepretenciozno, kao prva informacija i priručnik koji ćete često uzeti u ruke. To je vrsta knjige koja će se izlizati od upotrebe onako kako se izliže rječnik stranih riječi ili kuharica, odnosno neka knjiga koju često i rado koristimo. To je prva informacija, za ostale, podrobnije informacije o svakom pojmu postoji već gotova knjiga i moći ćete se obrazovati i više ako vas nešto zainteresira«, zaključile su Sokolić i Kocijan.


Predstavljanju knjige prisustvovali su, između ostalih, i modna agentica Tihana Harapin Zalepugin, fotografkinja Slavka Pavić, modna dizajnerica Irena Šekez Sestrić, kostimografkinja Dženisa Pecotić, vlasnica galerije Elvira Kranjčar kao i kustos Josip Joško Tešija, novinarka Lina Kežić te dizajneri namještaja Vlado Petričević i Mladen Orešić čije je djelo u knjizi i obrađeno.