Novi termin i nova lokacija

Jedan dan vRIska bit će posvećen Bekimu Sejranoviću

Davor Mandić

Bekim Sejranović / Snimio Vedran KARUZA

Bekim Sejranović / Snimio Vedran KARUZA

Razgovarali smo s glavnim urednikom VBZ-a te umjetničkim direktorom vRIska Dragom Glamuzinom, koji nam je potvrdio jesenski datum sajma i novu lokaciju



RIJEKA  Mnogim ljubiteljima knjige i pisane riječi u Rijeci, a pogotovo onima koji pisce vole gledati/slušati uživo, nedostaje proljetni književni sajam i festival vRIsak, na koji su se mogli naviknuti u njegovih dvanaest godina održavanja, pa i još od onda kada ga je radila sasvim jedna druga ekipa. U zadnjih nekoliko izdanja, a pogotovo posljednjim, koji je napravio hrabar iskorak »na brdo«, u Guvernerovu palaču, VBZ je kao organizator vRiska sasvim fino isprofilirao svoj sajam.



One kojima sajam, odnosno festival, nedostaje, mogla bi razveseliti činjenica da ipak nije otkazan, već samo odgođen. Njegov je novi termin od 13. do 19. rujna, a u skladu s politikom gradskog Odjela za kulturu, koji od ad hoc potpisivanja petogodišnje koncesije za Exportdrvo pokušava što je moguće više kulturnih programa nagurati u tu halu, i novi vRIsak trebao bi se dogoditi na novoj lokaciji. Naravno, ako to okolnosti dopuste.



Razgovarali smo s glavnim urednikom VBZ-a i umjetničkim direktorom vRIska Dragom Glamuzinom, koji nam je osim datuma otkrio još nekoliko detalja vezanih uz trinaesto izdanje vRIska, a od kojih izdvajamo onaj da će jedan dan biti posvećen preminulom piscu i kozmopolitu Bekimu Sejranoviću. A da ta posveta ima i sasvim primjerenu težinu, pobrinut će se VBZ, koji objavljuje Sejranovićeva Sabrana djela, u čak pet tomova.





– Osim »Miss Misery na otoku Susku« Bekim je napisao još jednu priču netom prije smrti i to ćemo uvrstiti u »Dnevnik jednog nomada« kao svojevrsni epilog, a imamo i snimku njega kako čita, pa ćemo i to pustiti uz predstavljanje njegovih sabranih djela – rekao nam je Glamuzina, dodavši i da je u rukopisu ostao nezavršeni roman koji je Sejranović pisao na norveškom, a koji su dali na prevođenje te će ovisno o rezultatu vidjeti što dalje s tim rukopisom.



Tijekom Sajma trebala bi standardno biti dodijeljena i VBZ-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman, a od najavljenih promjena, uzrokovanih ponajprije koronavirusnom krizom, svakako će biti primjetna, ako se ostvari, ona o smanjenju broja programa.


– Imat ćemo uobičajeno domaći i strani program. Neki su pisci već dogovoreni, većina stranaca nam je potvrdila, ali su nam i neki dogovoreni otkazali, tako da još nemamo kompletnu informaciju. Možda ćemo raditi malo manje programa; ionako ih je bilo previše, dakle ne pet ili šest, nego tri po danu. Pogotovo nam je to važno u ovoj situaciji da ne bude previše nabijeno i da se ne dogodi problem. Moramo maksimalno paziti na uvjete – zaključuje Glamuzina uz izraz nade da će se sve odigrati onako kako i organizatori i publika priželjkuju.