Poticanje stvaralaštva

Dodijeljene potpore: Riječkim piscima po dvije tisuće eura bruto

Davor Mandić

Diana Rosandić Živković / Foto ANA KRIŽANEC

Diana Rosandić Živković / Foto ANA KRIŽANEC

Potpore je ove godine dobilo četvero autora: Edi Jurković, Diana Rosandić Živković, Sandra Polić Živković i Danila Linić



RIJEKA – Grad Rijeka dodijelio je potpore za poticanje književnog stvaralaštva za 2023. godinu spisateljicama/spisateljima: Ediju Jurkoviću, Diani Rosandić Živković, Sandri Polić Živković i Danili Linić. Odjel gradske uprave za kulturu raspisao je u veljači 2023. godine Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva, na koji se u postavljenom roku prijavilo ukupno 12 prijavitelja. Kulturno vijeće za književnu djelatnost Grada Rijeke, u čijem su sastavu Alica Kolarić, Rikardo Staraj i Ivan Miškulin, odlučilo je da se ove godine dodijele četiri potpore književnom stvaralaštvu u pojedinačnom iznosu od po 2.000 eura bruto.


Kako kažu u Odjelu za kulturu, mjeru poticanja književnog stvaralaštva Grad Rijeka provodi od 2014. godine te je do ove godine bilo raspisano ukupno osam javnih poziva. Tijekom devet godina provođenja mjere, dodijeljene su 32 književne potpore ukupne vrijednosti 480.000 kuna. Dodijeljena je 31 tromjesečna potpora i jedna polugodišnja. Iznosi pojedinih potpora su bili 15.000 kuna za tromjesečnu potporu i 30.000 kuna za polugodišnju. Ukupno je podneseno 188 prijava.


– Kao posljedica provođenja ove mjere razvoja književne djelatnosti napisana su 32 nova djela na riječkoj književnoj sceni od kojih je 11 objavljeno u formi tiskanih knjiga, 10 u elektroničkom formatu, a preostala djela su ili u fazi pronalaženja izdavača, ili u fazi dovršenja, ili pripreme za objavljivanje u e-formatu. Mjera je donesena kao odgovor na nemogućnost književnika da se profesionalno bave spisateljskom djelatnošću uslijed zakona tržišta te su pisci i spisateljice u položaju da se pisanjem bave u svoje slobodno vrijeme što je kontraproduktivno za održavanje i jačanje književne scene, a time i cjelokupne kulture – kažu u Odjelu za kulturu, dodajući da je za nastavak provedbe ovog programa u Proračunu Grada Rijeke za 2023. godinu predviđen iznos od 8.000 eura.