TDDK od 19. do 25. travnja

Do dobrih dječjih knjiga i virtualno; autori će se javljati iz Dječje kuće

Davor Mandić

Manifestacija koja traje od 2012. godine, ove godine zbog poznatih razloga prelazi u online svijet, no s ipak čvrstim tlom u novoj Dječjoj kući



RIJEKA – Ovogodišnji program Tjedna dobre dječje knjige Gradske knjižnice Rijeka održat će se od 19. do 25. travnja i bit će, kako to kažu u GKR-u, izrazito virtualan, no u isto vrijeme imat će i svoj vrlo čvrsti teren u novootvorenoj Dječjoj kući. TDDK je osmišljen 2012. godine, otkad je upućen čitanju od najmanje dobi, a vrhunac je imao 2020. godine u obliku cijelog mjeseca posvećenog dječjoj knjizi. U međuvremenu otvorena je i Dječja kuća, koja će ove godine biti baza za autore koji će se javljati virtualno.


Kreativno stvaranje


– Epidemiološke mjere su usmjerile Tjedan prema online svijetu. Iako nije riječ o tipu iskustva koje volimo, ovime se promiče nastavak stvaranja. Ilustratorskog crtanja, autorskog pisanja, izdavačkog objavljivanja, tiskarskog tiskanja, prevoditeljskog prevođenja… Baš svi oni koji čine lanac života knjige, pa i one dječje, trebaju podršku. Čitatelji zaslužuju što neposredniji i otvoreniji susret s kreativcima koji stvaraju ono što volite. Zato je i ovakav Tjedan dobre dječje knjige izrazito važan. Pokazat ćemo da kreativno stvaranje treba i dalje podržavati, da predaje nema i da samo jednim malim klikom ulaska na susret s kakvim autorom pokazujemo kako smo skloni onom ljepšem svijetu koji svi želimo u trenutku kada nas uporni »prijatelj« napusti – kažu u GKR-u.
Od programa iz ovogodišnjeg izdanja manifestacije izdvajamo nekoliko. Knjiška igra »Testirajmo (se na) dječju književnost!« trajat će od 19. do 23. travnja i predstavljena je kao potraga za pročitanim knjigama u Dječjem odjelu Stribor, kojih ima 32.000. Razgovor s ilustratoricom Hanom Vrcom održat će se u ponedjeljak 19. travnja u 9 sati, a s autoricom Nikolinom Manojlović Vračar isti dan u 12 sati. »Wiki maraton dječje književnosti: kako poboljšati vidljivost hrvatske dječje književnosti na najvećoj svjetskoj slobodnoj enciklopediji?« edukativna je aktivistička radionica koju će voditi Željko Blaće u ponedjeljak 19. i u utorak 20. travnja u 14 sati.


Partneri na projektu


Tjedan dobre dječje knjige organizira Gradska knjižnica Rijeka. Partneri na projektu su knjižnice Primorsko-goranske županije: Gradska knjižnica Crikvenica, Narodna knjižnica »Ivan Žagar« Čabar, Gradska knjižnica Bakar, Narodna knjižnica i čitaonica »Viktor Car Emin« Opatija, Gradska knjižnica Kostrena, Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj, Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski, Gradska knjižnica i čitaonica Frane Petrića i Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora. Ovogodišnji Tjedan dobre dječje knjige podržala je doprinosom programu izdavačka kuća Školska knjiga (susret sa Željkom Horvat-Vukeljom), a edukaciju o dječjoj književnosti na Wikipediji podržava Wikimedia Foundation. Gradska knjižnica Rijeka Tjedan dobre dječje knjige realizira pod kapom nacionalnog programa Godine čitanja 2021.



 


Ćakula s piscem


Ivanka Ferenčić Martinčić je pak »kreativna knjižničarka«, a razgovor s njom bit će moguće pratiti u ponedjeljak 19. travnja u 18 sati. Dan kasnije u 11 sati na programu je »Prevoditeljica otkriva tajne zanata: Snježana Husić i »Njegove tamne tvari« Philipa Pullmana«, da bi u 18 sati bila Autorska ćakula sa Silvijom Šesto, poznatom lektirnom spisateljicom za djecu. Eksperimentalnu kreativnu radionicu »Pop-up knjiga« izvodit će Nina Delanović u utorak u 18 sati, a »Znati(želju) s Anitom Peti Stantić«, predstavljanje knjige i razgovor, vodit će Morea Banićević u četvrtak u 12 sati.
Pisac i urednik Roman Simić dolazi na »Ćakulu s piscem« Ivani Žderić u petak u 18 sati, dok će se »Specijal! Pssst…priča!«, okarakteriziran kao pričaonica priča održati u subotu u 11 sati. »Lajk za dječju književnost: Mali čitači«, odnosno razgovor o životu dječje književnosti na društvenim mrežama uz gošću Mariju Bratonju, održat će se u subotu u 12 sati.
Osim niza Zoom susreta, kažu u GKR-u, kroz Tjedan dobre dječje knjige objavljivat će se prikladni kreativni »uradi sam« savjeti, sadržaji o dječjim knjigama kroz virtualne prostore, a dio susreta će postati i posebni razgovori i priče koje će se moći naknadno čitati u online izdanju magazina Brickzine.