Roman prvijenac

“Bend” Ive Ribarić predstavljen u Kastvu: Sočna i eksplozivna “bitch lit” priča

Danijela Bauk

Foto: Ištvan Širola

Foto: Ištvan Širola

Pišem oduvijek, imam pune foldere nedovršenih priča, rekla je Iva Ribarić na promociji



RIJEKA – Bitch lit ili rock ljubić. Tako je u ukratko opisan “Bend”, roman prvijenac Riječanke Ive Ribarić, objavljen pod okriljem izdavačke kuće Innamorata, pod uredničkom palicom Dunje Matić Benčić, a premijerno predstavljen u utorak u Kastav pubu, uz podršku Turističke zajednice Grada Kastva.


Tamara Štiglić Vodopić, Iva Ribarić i Inna Moore


Raspoložena publika satkana od obitelji, prijatelja i zaljubljenika u žanr ljubića, te posebnih gostiju – gitarista i kantautora Nicolasa Kurelića koji je s nekoliko numera začinio večer, te Inne Moore, autorice povijesnih i modernih ljubavnih romana, te vlasnice izdavačke kuće Innamorata, uživala je u razgovoru autorice Ive Ribarić i Tamare Štiglić Vodopić, autorice bloga Čitam Gledam Slušam, a koja potpisuje predgovor u romanu.


– Bend je sočna i eksplozivna priča o slavnom rock sastavu Breaking Down i svemu što se oko njih događa.




Ali sve kreće i vrti se oko Iris, mlade radijske voditeljice i velike poznavateljice glazbe te kćeri slavnih rockera kojoj je bilo suđeno naći se u centru problema i različitih situacija u koje će članovi benda uploviti. A svaki od njih je na svoj način poseban. Talentiran, ali i oštećen. Ali ništa nije važnije od benda. Posebice ne žene.



One su ovdje većinom usputne, za jednu noć i neobaveznu avanturu. Ali Iris ne želi biti takva žena i to joj donosi mnogo više nevolja i tuge u životu nego što je ikada mogla pomisliti.


Iva Ribarić nije samo uspjela, ona je svojim prvijencem podigla letvicu nevjerojatno visoko. Njeno je glazbeno znanje neupitno, njene su rečenice kratke i jasne, ali nikada suhoparne, a likovi su oni za koje se vežete istog trena.



I ne, nisu ni dragi ni simpatični većinom, ali vještina kojom ih je prikazala fascinantna je i u rangu trenutno najpoznatijih svjetskih spisateljica sličnog žanra. I autorica zna kako će nas vezati uz njih, napisala je Štiglić Vodopić u predgovoru.


Tijekom razgovora, Iva Ribarić, po zvanju sveučilišni specijalist za marketing s više od 20 godina radnog iskustva u marketingu i medijima, koja je slobodno vrijeme posvetila pisanju i stvaranju, a glavno pogonsko gorivo joj je glazba, otkrila je ponešto o procesu pisanja.



– Pišem oduvijek, imam pune foldere nedovršenih priča, a “Bend” sam počela pisati 2015.


Uz malo dijete i zahtjevan posao, pisanje mi je bilo moguće isključivo po noći, što je značilo: više pisanja, manje sna i obratno, pa ti biraj. “Bend” je inicijalno trebao završiti tamo gdje je danas kraj prvog dijela romana.


U toj bi verziji sve bilo gotovo krajem 2018. Međutim, u trenutku pisanja posljednjih odlomaka, nikako nisam bila zadovoljna s krajem. I tako sam natipkala alternativni završetak, a nakon njega nije bilo druge nego krenuti s nastavkom, iz perspektive drugog lika.



Zajedno s urednicom Dunjom Matić Benčić godinu dana smo iščitavale i čistile sav taj napisani materijal.


Pobacale smo van sigurno 40 stranica i zamijenila ih novima. Dunja mi je bila i mentor i podrška, nevjerojatna je njena zrelost i stvaralačka intuicija, o spisateljskim vještinama ne treba ni govoriti.



Kada je i to bilo gotovo, već smo debelo bili zašli u 2021. godinu.


U tom je periodu Vedrana Radetić, prijateljica i kolegica, inače glavni motivator i zagovarač “Benda”, stupila u kontakt s nakladničkom kućom Innamorata, koja je, nakon čitanja, odlučila objaviti djelo.


Kemija s Innom Moore, vlasnicom Innamorate, i čitavim izdavačkim timom bila je trenutna, još traje i neće skoro završiti, između ostalog ispričala je Iva.


Ribarić je otkrila da već radi na novom naslovu koji pak neće biti ljubić, te da će riječka promocija “Benda” biti u 21. rujna u Dnevnom boravku kada će u ulozi moderatorice biti urednica romana Dunja Matić Benčić.