Otvoren sajam knjiga

Barbieri na Vrisku hvalio uljuđenost Riječana nasuprot Dalmatincima: ‘We are the bad guys’

Davor Mandić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Veljko Barbieri naglasio je velebnost i ljepotu Guvernerove palače, ali i dao kompliment Riječanima nazvavši ih uljuđenima, za razliku od, kako je rekao, neuljuđenih Dalmatinaca



RIJEKA Kiša, koja je odlučila obilato natopiti svibanj u Rijeci, napravila je kraću pauzu, e da bi otvaranje 12. riječkog sajma knjiga i festivala autora Vriska proteklo u kakvom-takvom miru.


Guvernerova palača, odnosno Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, novi je domaćin ovoga sada već tradicionalnoga proljetnog književnog druženja, a velika su očekivanja baš pred novim programom – Vrisak u vrtu – koji bi trebao iskoristiti nedovoljno iskorišten prostor prekrasnog perivoja Guvernerove palače.


No, samo ako to vrijeme dopusti, čemu će se ovih dana svesrdno nadati i organizatori i prijatelji Vriska.




Bilo je to u podtekstu, ako ne i u samom tekstu, prigodnih govora svih onih koji su uključeni u organizaciju Festivala, a konstanta je i ove godine bila vrlo velik broj govornika na samom otvaranju. Sve je to pokušao posložiti meštar ceremonije Vojo Šiljak, koji je otvaranje započeo citatima dviju gradskih „gromada“ – Daše Drndić i Nedjeljka Fabrija – obiju, dakako, došljačkih.


Čitalo se tako iz „Vježbanja života“, kao i „Leice formata“.


Umjetnički direktor Festivala Drago Glamuzina kao glavnu je značajku ovoga Vriska istaknuo Guvernerovu palaču.



– Cijelo vrijeme tragali smo za prostorom koji bi mogao objediniti sve ono što ovaj festival nudi. I mislim da smo ga našli. U atriju ste vidjeli sajamski dio, u ovoj dvorani (Mramorna dvorana, op. a.) dogodit će se veći dio književnih predstavljanja, u vrtu će biti dječje knjige, a s obzirom da ova divna palača ima i taj prekrasan perivoj, osmislili smo tamo cijeli niz programa.


Nadam se da nas kiša neće natjerati da ih prebacujemo u druge prostore – rekao je Glamuzina, navodeći da će u programu Festivala nastupiti gosti iz 10-ak zemalja.



Direktor izdavačke kuće VBZ, organizatora Festivala, Mladen Zatezalo kratko je zahvalio svima koji su sudjelovali u njegovoj organizaciji izrazivši nadu da će u bogatom programu svatko naći nešto za sebe.


Direktorica PPMHP-a Nikolina Radić Štivić pak je bila sigurna da će ovo biti najbolji Vrisak.


– Sigurno je da ćemo uz pomoc Vriska učiniti da naš muzej i perivoj ovih dana postanu nezaobilazno i najbolje mjesto druženja u Rijeci. Osim izložbenog programa u našem je muzeju razvijena i izdavačka djelatnost pa smo zato u sklopu Vriska organizirali izložbu našeg izdavaštva, autorice Denis Nepokoj – rekla je Radić Štivić.



Na otvaranju je govorila i Branka Džebić, osnivačica Lošinjskog književnog festivala, koji je udružio snage s Vriskom te i ove godine, treći put zaredom, osmislio progam u Velom i Malom Lošinju.


Veljko Barbieri, koji je u nastavku večeri, kao sudionik prvog službenog književnog programa predstavio svoju knjigu „Sfinga“, naglasio je velebnost i ljepotu Guvernerove palače, ali i dao kompliment Riječanima nazvavši ih uljuđenima, za razliku od, kako je rekao, neuljuđenih Dalmatinaca.


– We are the bad guys – poentirao je na engleskom jeziku.



Slobodan Šnajder predstavit će na Vrisku svoju novu knjigu „Umrijeti u Hrvatskoj“, a na otvaranju je ispričao anegdotu kojom je pokušao pokazati kako umjetnost može pomoći umjetnicima.


U komplimentima Rijeci kao da se natjecao s Barbierijem makedonski pisac Aleksandar Prokopiev, kojeg je Šiljak predstavio kao nekadašnjeg člana grupe Idoli, a koji je također Rijeci udijelio kompliment uljuđenosti, pridodavši tome i zaustavljenost u vremenu.



Nikola Petković je zahvalio što ga pozivaju na Vrisak, napomenuvši da će voditi četiri okrugla stola, dok je gradonačelnik Vojko Obersnel hrabro izjavio da će Vrisak još zasigurno puno godina vrištati u Rijeci.


U muzičkom dijelu programa nastupila je nova riječka muzička grupa The Siids.