"Smetajte umjetnika"

Akcija Diane Rosandić Živković: Smetali smo umjetnicu u izradi mozaika

Kim Cuculić

Došle su »smetati« umjetnicu u izradi mozaika / Snimio Vedran KARUZA

Došle su »smetati« umjetnicu u izradi mozaika / Snimio Vedran KARUZA

Diana Rosandić Živković smatra kako se istinski umjetnici mogu smetati te i u takvoj situaciji mogu nastati lijepa djela. Uvjerili smo se i u kakvim teškim uvjetima umjetnica živi i stvara



 


RIJEKA – U nastavku performansa »Smetajte umjetnika« slobodna umjetnica Diana Rosandić Živković pozvala je zainteresirane kreativce u svoj radni prostor na radionicu mozaika. Bila je potrebna i pomoć pri izradi elaborata za skidanje postojećih mozaika kako bi se neoštećeni skinuli i konzervirali za potrebe idućeg performansa koji je planiran u istom prostoru u rujnu s naslovom »Smetajte umjetnika u izvođenju kišnih recitacija«.


Zadnji dio performansa autorica će završiti u Sao Paulu u rujnu 2024. godine. Performans »Smetajte umjetnika« ova je riječka književnica i likovna umjetnica već izvela u galeriji »Poneštrica«, a nedavno je imala i likovnu radionicu izrade kolaža na Susku. Ideja je spomenutog performansa da građani mogu ući u ulogu umjetnika i izraziti vlastitu likovnost. Diana Rosandić Živković, naime, smatra kako se istinski umjetnici mogu smetati te i u takvoj situaciji mogu nastati lijepa djela.


Diana Rosandić Živković bez knjiga na policama / Snimio Vedran KARUZA


Gasi se Tinta 910




Tako smo i mi ovoga puta posjetili umjetnicu u njezinom prostoru u Portiću na Kantridi i odlučili je »smetati« dok stvara.


Pridružile su joj se i sudionice radionice mozaika, koje su počašćene palačinkama, kolačima i prirodnim sokovima, a svaki sudionik darivan je i replikom umjetničkog djela. Radionica se odvijala u dvorištu kuće u kojoj Diana Rosandić Živković stanuje, a to je ujedno i njezin radni prostor – mjesto u kojem piše knjige i stvara mozaike i kolaže. Sjedište je to i Tinte 910, udruge za promicanje kulturnog stvaralaštva osnovane 2016. godine u Rijeci. Nažalost, kako smo doznali od Diane Rosandić Živković, udruga je nakon osam godina djelovanja pred gašenjem, a jedan od razloga su i uvjeti u kojima živi i radi ova književnica u što smo se i sami uvjerili. Diana Rosandić Živković, naime, već 22 godine živi u tom prostoru koji je dobila od Grada Rijeke za izniman doprinos kulturi. Sve je bilo dobro do 2017. godine kad su počeli problemi i od tada stan strahovito prokišnjava. I sa svakom novom kišom sve je gore.


Uvjeti u kojima živi književnica / Snimio Vedran KARUZA


Esej »ŠČ!«


O teškim i opasnim uvjetima u kojima živi Rosandić Živković piše i u eseju znakovita naslova »ŠČ!« koji joj je ove godine objavljen u uglednom časopisu Republika. Citiramo dio iz tog teksta: »Po lijepom vremenu sušim kilometarske najlone i izlijevam bujole pripremajući se za nove oborine… Ribare molim donaciju plastičnih kanti kako bih na plinskom štednjaku imala u čemu skuhati juhu? Straše me da ću umrijeti od udara struje… Dva i pol mjeseca bez struje, zimi. Za pljuska iz razvodnih kutija na stropu počinju eksplozije. Ipak, s termoforom vruće vode svaku večer mirno odlazim na spavanje. Po kiši ne palim svjetla ni računalo. Imam dovoljno svijeća i olovaka… Normalne pjesnikinje mogu putovati i stvarati, ja za oblačna vremena čitam još samo vremensku prognozu…«


Prema onome što smo vidjeli u radnoj i spavaćoj sobi Diane Rosandić Živković nije teško zaključiti da su ove rečenice autobiografske. Zbog prodora vode i teške vlage na policama književnice više nema knjiga, stradali su i kolaži i akvareli, a sve ono što je preostalo u kartonskim je kutijama, prekriveno velikim sivim najlonima, dok je soba prepuna manjih i većih lonaca u iščekivanju sljedeće kiše. U takvim neljudskim uvjetima sve je teže stvarati, no Diana Rosandić Živković se ne predaje i najavljuje nove knjige na kojima radi.