SVEČANA DODJELA

Književna nagrada Drago Gervais: Nagrađene Dora Šustić i Evelina Rudan

Jakov Kršovnik

Dora Šustić i Evelina RudanSNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Dora Šustić i Evelina RudanSNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Nagradu Drago Gervais ustanovila je Općina Rijeka 1961. godine, a od 1974. nagrada se dodjeljuje bijenalno.



RIJEKA – Književna nagrada Drago Gervais uručena je dobitnicama Dori Šustić i Evelini Rudan, koje su uz posebno priznanje primile i 20 tisuća kuna neto svaka. Dora Šustić nagrađena je u kategoriji neobjavljenog rukopisa za roman “Praznina” te joj uz novčanu nagradu pripada i pravo na objavu romana.


Evelina Rudan primila je nagradu u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskoga narječja za zbirku pjesama “Smiljko i ja si mahnemo” koju je objavila Fraktura. Među 86 pristiglih rukopisa te 6 prijedloga za tiskano djelo na nekom od čavakskih idioma prosudbeno povjerenstvo u sastavu Aleksandar Mijatović, Ivica Prtenjača, Vlado Simcich, Milorad Stojević i Darija Žilić odabralo je nagrađene kao najbolje te obrazložilo svoju odluku.


Dora Šustić nagrađena je jer njen roman aktualan, dotiče se različitih aspekata života mladih u suvremenome društvu, promjenjivosti i nestalnosti identiteta, odnosa prema vremenu, propitivanja granica seksualnosti, uloge umjetnosti, poremećaja prehrane. Povjerenstvo je nadaljelo obrazložilo da autorica poseže za različitim stilskim rješenjima, uvodi smjele i često uspjele metafore, kao i različite idiome iz razgovornog jezika, generacijskog slenga, filmske režije te mitološke simbole. Dora Šustić zahvalila je svima koji su joj bili podrška tijekom pisanja rukopisa, kao i Gradu Rijeci koji je pružio financijsku podršku tijekom pisanja.




– Hvala prijateljicama i prijateljima, svima koji su bili sa mnom, mojim roditeljima bez kojih ove priče ne bi bilo, kao ni bilo koje druge priče. Hvala riječkoj Gradskoj knjižnici. Lijepo je što se čitaju žene, rekla je Dora Šustić.


Moguća revizija kriterija

Govoreći o mogućim promjenama za nagradu Drago Gervais, Aleksandar Mijatović, predsjednik prosudbenog povjerenstva, rekao je da se iz ciklusa u ciklus prijavljuje puno dramskih tekstova te da razmišljaju na koji bi se način unutar takve kategorije izlučila nagrada.
– Međutim, čini nam se da ovaj format nagrade još uvijek na najbolji mogući način održava njezine osnovne postavke. Prije svega vezano za praćenje književnog stvaralaštva u regiji, ali i regionalnog stvaralaštva povezanog s nacionalnom književnom produkcijom. No, također vjerujem da će se u budućnosti sigurno razgovarati, u ovom sastavu povjerenstva ili nekom drugom, za možda moguću reviziju kriterija, rekao je novinarima Aleksandar Mijatović.

Evelina Rudan nagrađena je jer, izabirući istarsku čakavštinu ne samo kao medij izražavanja, već i kao predmet umjetničke obrade, njena zbirka na najbolji mogući način promiče raznolikost unutar samoga jezika.


– Riječ je o zbirci-ciklusu od 40 pjesama na istarskoj čakavštini, a svakoj pjesmi dodan je i glosarij čakavskih izraza. U kratkotrajnim i slučajnim susretima, na mahove, sa Smiljkom, mahanje stvara zamišljenu situaciju dijaloga. Zamišljeni dijalog izdvaja susret iz prolaznog trenutka, koji će zamijeniti idući, u samostalni vremenski tok, dio je obrazloženja za nagradu koje je pročitao predsjednik prosudbenog povjerenstva Aleksandar Mijatović.


Evelina Rudan kaže kako je lijepo biti u Rijeci po drugi put, jer je 2007. godine nagradu Drago Gervais primila u kategoriji za najbolje neobjavljeno književno djelo “Breki i ćuki”.
– Lijepo je i dobro dobiti nagradu Drago Gervais. Čini mi se da ovim bijenalnim ciklusom ona na dobar način čuva svoje ime i status. Hvala svima, hvala Rijeci što se ovdje osjećam ozbiljno doma, rekla je Rudan.


Nagradu Drago Gervais ustanovila je Općina Rijeka 1961. godine, a od 1974. nagrada se dodjeljuje bijenalno. Odluku o dodjeli nagrade donosi riječki gradonačelnik koji svake dvije godine imenuje Odbor književne nagrade od tri člana – predstavnika Grada, riječke Gradske knjižnice i Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo Grada Rijeke.