"Collaborate to Innovate"

Kino Magistrala: Partnerski projekt jadranskih kina donosi zanimljiv program i u riječko Art-kino

Kim Cuculić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Hrvatski projekt »Kino Magistrala/Coastline Cinema«, koji koordinira Kino Mediteran, obuhvaća kina duž Jadranske magistrale, od Rijeke preko Splita do Dubrovnika, uz brojna otočka i obalna kina u manjim mjestima Dalmacije



RIJEKA – »Kino Magistrala« kao partnerski projekt Kina Mediteran, Art-kina u Rijeci, Kinoteke Zlatna vrata u Splitu i Kinematografa Dubrovnik, jedan je od 15 projekata odabranih za financiranje od strane mreže Europa Cinemas i Kreativne Europe, potprograma MEDIA. »Collaborate to Innovate« naziv je poziva raspisanog od strane mreže europskih nezavisnih kina Europa Cinemas, koji za cilj ima potaknuti umrežavanje kina na nacionalnoj i europskoj razini, kako bi zajednički razvili strategije i aktivnosti povratka publike u kina nakon krize prouzrokovane globalnom pandemijom, promovirajući pritom vrijednosti europske kinematografije, umrežavanja, razvoja nove publike i održivosti prikazivačkog sektora.


Hrvatski projekt »Kino Magistrala/Coastline Cinema«, koji koordinira Kino Mediteran, obuhvaća kina duž Jadranske magistrale, od Rijeke preko Splita do Dubrovnika, uz brojna otočka i obalna kina u manjim mjestima Dalmacije, a partneri u projektu su i riječko Art-kino, splitska Kinoteka Zlatna vrata te dubrovački Kinematografi. Kroz ovaj zajednički projekt, kina od Rijeke do Dubrovnika povezat će se organizacijom zajedničkih filmskih programa s naglaskom na razvoju nove publike, prvenstveno djece i mladih, kroz brojne aktivnosti namijenjene ovim ciljanim skupinama. Značajan dio projekta čini i kampanja povratka u kino kojom će ovi prikazivači postojećoj i novoj publici aktualizirati važnost gledanja filmova na velikom platnu te promovirati domaću i europsku kinematografiju.


»Projekt ‘Kino Magistrala’ predstavlja dodatan polet u dinamičnoj djelatnosti Art-kina i nastojanju da svojim programima, inovacijama i što kreativnijim sadržajima približimo svijet filmske umjetnosti našoj publici. Povezivanje sa sjajnim partnerskim kinima naše obale jedinstvena je prilika da razmijenimo iskustva i postojeće prakse – što se kod Art-kina prije svega odnosi na već prepoznat i uhodan rad projekta ‘Škola u kinu’ – te zajedničkim snagama kreiramo nove sadržaje i time dodatno osnažimo europsku, umjetnički vrijednu kinoprikazivačku tradiciju na Jadranu. Prepoznavanje, odabir i financiranje ovog projekta, na čemu smo zahvalni, kazuje nam da smo na dobrom putu«, poručila je Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina.