Kultivacija

Kim Cuculić: Rijeka – Galway

Kim Cuculić

Rijeka - EPK

Rijeka - EPK

Pogledamo li na službene stranice Rijeke-Europske prijestolnice kulture, ukoliko se kriza s pandemijom ne pogorša, događaja u sljedećim mjesecima neće nedostajati. Naglasak je, kao i u slučaju Galwaya, na lokalnim i nacionalnim umjetničkim snagama, no ako sve bude u redu, bit će tu i inozemnih gostujućih umjetnika i dobar dio zacrtanog programa ipak bi se mogao realizirati. Tako bi, prema najavi, sredinom rujna u HNK-u Ivana pl. Zajca gala koncert trebala održati finska sopranistica Karita Mattila, uz dirige



Možda se pitate što je s irskim Galwayem, koji je ove godine uz Rijeku Europska prijestolnica kulture. Otvorili smo njihovu službenu stranicu i posljednja objavljena informacija otprilike glasi ovako:


»Trenutačno s našim partnerima radimo na prilagodbi našeg programa Europske prijestolnice kulture u svjetlu pandemije COVIDA-19. Nadamo se da ćemo uskoro dovršiti ovaj posao i predstaviti revidirani program događanja koja bi se trebala odvijati od rujna 2020. do početka 2021.«


U nastavku se navodi da će u promijenjenom i prilagođenom programu naglasak biti na lokalnim i nacionalnim umjetnicima. Kao i Rijeka, i Galway je u trenutku proglašenja pandemije prekinuo sa svim aktivnostima vezanima uz EPK, a u ovom trenutku na njihovim službenim stranicama može se pogledati tek nekoliko online programa.




Za razliku od toga, koliko god mi bili kritični, Rijeka-Europska prijestolnica kulture nakon revizije programa krenula je s aktivnostima – tijekom ljetnih mjeseci postavljeno je nekoliko umjetničkih instalacija diljem PGŽ-a, riječke ustanove u kulturi realizirale su i realiziraju svoje programe pod okriljem EPK-a, održan je dječji festival Tobogan, održavaju se koncerti, predstave i filmovi, otvaraju se izložbe, može se ići u knjižnice i muzeje… i sve to sukladno protupandemijskim mjerama. Tome treba dodati i da napreduju radovi u bivšem »Benčiću«, a radi se i na preuređenju broda »Galeb«.


S obzirom na okolnosti, Rijeka-EPK doista ide dalje, s time da su skupi programi i oni za koje je procijenjeno da su neizvedivi u trenutačnim okolnostima, u potpunosti otkazani.


U usporedbi s Rijekom, Galway se još uvijek teško snalazi u koronavirusnom stanju i ako će krenuti, bit će to tek u rujnu. Inače, cjelogodišnji program Galwaya-EPK-a temelji se na četirima godišnjim dobima drevnog Keltskog kalendara. Prvi veljače tradicionalno je poznat kao Imbolc, a riječ je o starom poganskom festivalu koji označuje početak proljeća i donosi obećanje novog života i novih početaka (a eto, stigla nam je korona). Ostala godišnja doba i programski pravci su Bealtaine, Lughnasa i Samhain. Kao jedno od važnijih događanja bilo je istaknuto gostovanje svjetski poznate kanadske književnice Margaret Atwood.


U Galway je trebala stići i čuvena američka avangardna umjetnica Laurie Anderson. Bealtaine se trebao odvijati od svibnja do srpnja, a bili su najavljeni Galway Theatre Festival 2020 i InterAction Galway Theatre Festival, zatim festival posvećen poeziji, Festival rane glazbe i Međunarodni umjetnički festival. Treće godišnje doba Lughnasa trebalo se odvijati od kolovoza do listopada ove godine, a četvrto Samhain od studenoga do siječnja 2021. Što će od svega toga biti, vidjet ćemo.


Budući da su i riječke ustanove u kulturi bile u lockdownu, programi koji su tada odgođeni nadoknađeni su tijekom lipnja i srpnja, bit će ih i u kolovozu, pa je Rijeka neplanirano dobila neku vrstu Riječkih ljetnih noći. Idu i tradicionalne manifestacije u kulturi na području Primorsko-goranske županije. Reklo bi se da u svakom zlu ima i nešto dobro, iako su gledališta s obzirom na koronu reducirana, događaji se prate pod maskama i popisuju se posjetitelji.


Pogledamo li na službene stranice Rijeke-Europske prijestolnice kulture, ukoliko se kriza s pandemijom ne pogorša, događaja u sljedećim mjesecima neće nedostajati. Naglasak je, kao i u slučaju Galwaya, na lokalnim i nacionalnim umjetničkim snagama, no ako sve bude u redu, bit će tu i inozemnih gostujućih umjetnika i dobar dio zacrtanog programa ipak bi se mogao realizirati. Tako bi, prema najavi, sredinom rujna u HNK-u Ivana pl. Zajca gala koncert trebala održati finska sopranistica Karita Mattila, uz dirigenta Villea Matvejeffa.


Na programu su djela Richarda Straussa, Richarda Wagnera i Giuseppea Verdija, čime će oživjeti neke od svojih omiljenih uloga koje je izvodila u Scali, Metropolitanu i Royal Opera Houseu tijekom karijere koja traje već više od tri desetljeća. A tijekom kolovoza izdvojimo, primjerice, izložbe »Fiume Fantastika: Fenomeni grada« i »Usijano more«. Možemo se samo nadati da jesen neće donijeti lockdown.