Kultivacija

Kim Cuculić: Rijeka će opet vrištati

Kim Cuculić

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dobre vijesti stižu i za Rijeku. Nakon odgode, 13. riječki sajam knjiga i festival autora vRIsak najavljen je u periodu od 13. do 19. rujna i to u novom prostoru za kulturna zbivanja - u bivšem Exportdrvu



Možete li se sjetiti kad ste posljednji put bili na promociji neke nove knjige ili književnom susretu? Nakon perioda »zaključavanja« zbog pandemije koronavirusa kultura se nekako pokrenula, ali u novim uvjetima protupandemijskih mjera. Kazališta su iznova otvorila vrata, s bitno reduciranim gledalištima, muzeji su morali osmisliti strategije kako da se posjetitelji kreću njihovim prostorima uz poštovanje socijalne distance, a i kina su proradila s bitno smanjenim kapacitetima. Sa zaštitnom maskom i uz obvezno dezinficiranje ruku mora se i na izložbe, održano je i nešto koncerata, iako je glazbena industrija možda najviše »pokošena« koronom. Štete po kulturni sektor su ogromne, a zbog ugrožene egzistencije neki umjetnici čak razmišljaju o prekvalifikaciji i promjeni zanimanja.



A što je u cijelom tom »koronarnom« kontekstu s knjigom? U razdoblju karantene, moglo bi se reći, knjiga je još i najviše »profitirala«. Zarobljeni u stanovima i kućama, ljudi su čitali više nego u normalnim okolnostima, porasla je i potražnja za elektroničkim izdanjima, a knjige su – uz velike popuste – dostavljane i na kućni prag. Knjižnice su se otvorile i knjige se ponovo fizički mogu posuđivati. Proradile su i knjižare, ali s popuštanjem protupandemijskih mjera nekako kao da su zamrla događanja vezana uz knjigu. Ovih dana razgovarali smo s jednim riječkim knjižarom, koji kaže da u prostoru svoje knjižare ne može osigurati propisanu socijalnu distancu, niti knjižaru pošteno provjetriti. Nešto bi se, dok je toplih dana, eventualno moglo organizirati na otvorenom…


Imajući na umu skučene prostore riječke Gradske knjižnice, koja je još uvijek u iščekivanju nove zgrade u kompleksu bivšeg »Benčića«, tamo je situacija vjerojatno ista – teško je organizirati predstavljanja knjiga i druge programe vezane uz knjigu. No, izdavaštvo u Hrvatskoj, sudeći barem prema brojnim novim izdanjima koja svakodnevno stižu na adresu naše redakcije, nije stalo. Novih naslova ima, ali je pitanje kako će i kada biti predstavljeni javnosti u neposrednom kontaktu autora i publike. Tračak nade ipak se pojavio. Nakon podulje »suše« promocije knjiga i knjižnih festivala, najavljen je Mediteranski festival knjige u Splitu od 2. do 6. rujna. Prema posljednjoj informaciji, u dogovoru s odgovornima iz Grada Splita i Stožera odlučeno je da se MFK održi s obzirom da se sajam prostire na oko 1.800 metara četvornih te da je moguće provesti mjere o držanju razmaka, a predviđene su i sve ostale protuepidemijske mjere za sprečavanje širenja zaraze. Naglasak je na domaćim autorima, a najavljena je i večer posvećena nedavno preminulom Tonku Maroeviću.




Dobre vijesti stižu i za Rijeku. Nakon odgode, 13. riječki sajam knjiga i festival autora vRIsak najavljen je u periodu od 13. do 19. rujna i to u novom prostoru za kulturna zbivanja – u bivšem Exportdrvu. Ovaj prostor zaživio je tijekom ljeta i u njemu ili ispred njega već su održani neki koncerti, predstave, postavljene izložbe… Prostor je dovoljno velik i prikladan je i za sajam knjiga, dok će posjetitelji moći biti na propisanoj distanci. Svečano otvorenje trebalo bi biti u perivoju Guvernerove palače, kad se planira i dodjela V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Trinaesto, nadamo se ne i »nesretno« izdanje, trebalo bi donijeti više od trideset programa. Naglasak je također na domaćim autorima, no u Rijeku bi trebalo stići i nešto inozemnih književnih akvizicija. Dok se Split prisjeća Tonka Maroevića, Rijeka će se sjetiti svoga Bekima Sejranovića.


Već od sljedećeg tjedna sajamski dio bit će otvoren na riječkim trgovima u blizini Korza, a kako najavljuju organizatori – knjige domaćih i stranih izdavača moći će se pronaći po sajamskim popustima na sniženju od 20 do 80 posto, a bit će knjiga i po 10 kuna. Više o ovogodišnjem vRIsku – uskoro. Veselimo se što će Rijeka u godini Europske prijestolnice kulture, prkoseći pandemiji, ipak vrištati i ove godine. Vrijeme je za knjigu, čitanje i susrete s piscima.