Projekt Ivana Penovića

“Znaš ti tko sam ja” nova premijera Drame HNK-a Zagreb

Hina

foto: HNK ZAGREB

foto: HNK ZAGREBNova premijera Drame Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu bit će, 6. ožujka, predstava »Znaš ti tko sam ja«, autorski projekt višestruko nagrađivanog dramaturga i redatelja Ivana Penovića, najavljen kao kombinacija stand-upa, seminarskog izlaganja i dramskog komada temeljena na povijesnim ličnostima.


Kako se ističe u najavi, riječ je o kazališnom projektu autora teksta i redatelja Ivana Penovića koji polazi od likova smišljenih po uzoru na djela Stjepana Zanovića i pjesnika Miroslava Zanovića iz 18. stoljeća.


»Zamislite dva brata. Naši su ljudi, ali su i onako, malo svjetski, tako izgledaju. Zamislite ih sada kao dvorske savjetnike; na francuskome dvoru, negdje u 18. stoljeću. Zatim ih zamislite u rasponu od tjedan dana i na ruskome dvoru. A potom i na engleskom. Zamislite ih sada na sva tri mjesta odjednom«, stoji u najavi.
»Na jednome falsificiraju novac, na drugome spavaju s kraljicom, a na trećemu im sude, ali se oni izvuku s ispričnicama s drugih dvaju dvorova. Sada zamislite da nisu dvojica, nego da ih je najmanje sedam. Možda su ipak trojica. Kamo god dođu, dočekaju ih lijepo, iako nisu sigurni zašto. Kamo god dođu, odmah je jasno kako neće dugo ostati«, dodaje se.


I primjećujemo da se pojavljuju u svim važnim, povijesnim događanjima. Uvijek se nađu na pravome mjestu u pravo vrijeme, ali samo kao prisutni, dok uvijek netko drugi djeluje. Oni su samo prisutni; kao dvorski savjetnici, kao gosti dvora, kao prijatelji naših prijatelja koje odavno nismo vidjeli.


Glumačkim improvizacijama nastat će izvedbeni tekst, uz korištenje povijesnih zapisa (Pavel Apolonovič Rovinski, Mihail Ivanovič Barsukov) te novijih romansiranih biografija spomenutih povijesnih ličnosti (Milo Dor, Robert Bacalja).


Radnja će od povijesnih činjenica i povijesnih likova s dvorova 18. stoljeća prelaziti sve više u apsurdnu i fiktivnu građu, pa će se osim navedenoga, kao polazište koristiti i slavni »Kralj Ubu» Alfreda Jarryja. Predstava će biti fokusirana na povijesne relacije, izvrtanje činjenica, pritom stvarajući nelinearan tijek, varirajući stilom između stand-upa, seminarskog izlaganja i dramske predstave.


Glume Livio Badurina, Nina Violić, Lana Barić, Silvio Vovk i Bernard Tomić. Penović je redatelj i autor teksta, a scenograf Filip Triplat, koji zajedno s Karlom Mrkšom potpisuje glazbu.


Ivan Penović rođen je u Splitu, a dramaturgiju je završio na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U kazalištu se pojavio 2012. s dramom »Moj nulti rođendan«, izvedenom u sklopu Studentskog ateljea Dubrava, i od tada surađuje s različitim zagrebačkim kazalištima kao autor, dramaturg i/ili redatelj. Režirao je uspješnu predstavu »Katalonac«, a u sklopu novog trešnjevačkog kazališta KUNST, čiji je suosnivač, postavio je projekt Flex. U sklopu rezidencije europskoga projekta APAP – Performing Europe 2020, u njegovoj je režiji premijerno izvedena predstava »Prijeđanje vublike 148«.