Nagrade

Završen jubilarni Festival pučkog teatra, najbolja predstava su “Njuške”

Sanja Gašpert

U konkurenciji je od 18. do 25. lipnja igrano šest predstava – »Ja tata«, »Ćiro«, »Ocat i sin«, »Ringišpil«, »Muškarci.hr« i »Njuške«, za koje je ulaz bio besplatan



ČAVLE/OMIŠALJ – Predstava »Njuške« u produkciji Teatra Exit proglašena je najboljom predstavom u cjelini na jubilarnom, 20. Festivalu pučkog teatra »Omišalj-Čavle«, koji je svečano završen podjelom nagrada pred ispunjenim gledalištem Kaštela u Gradu Grobniku. Nagrada publike za najbolju predstavu pripala je predstavi »Ja tata«, u produkciji Teatromana iz Zagreba, u kojoj je briljirao glumac Rakan Rushaidat, a koji je ujedno dobitnik nagrade za najbolje glumačko ostvarenje.


Nagrada za najbolju režiju pripala je Matku Ragužu za predstavu »Njuške«, Tin Sedlar je za ulogu u predstavi »Ocat i sin« dobio nagradu za najboljeg mladog glumca, a nagrada za najbolju glumačku suigru pripala je glumačkoj ekipi u predstavi »Muškarci.hr«, u koprodukciji Teatromana i Satiričkog kazališta Kerempuh, koju čine Goran Grgić, Boris Svrtan, Živko Anočić i Filip Detelić.


Privrženost publike


Na svečanosti zatvaranja načelnice dviju općina domaćina Mirela Ahmetović i Ivana Cvitan Polić još su jednom istaknule posebnost ovog Festivala, koji predstavlja plod kulturne suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, Općine Omišalj i Općine Čavle, nekadašnjih frankopanskih kaštela, sredina bogatih kulturnom tradicijom i narodnim stvaralaštvom. Povodom obilježavanja jubilarnih 20 godina festivala, prisjetile su se samih početaka te tom prigodom odale posmrtno priznanje – povelju pokojnom Damiru Jakovčiću, idejnom začetniku te jednom od osnivača Festivala. Uz potporu općina Omišalj i Čavle, općinskih turističkih zajednica, za opstojnost Festivala kroz proteklih devetnaest godina ključno je i pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije, ali u prvom redu privrženost publike, kojoj je Festival uostalom i namijenjen.




Načelnice su još jednom zahvalile svim suradnicima i gostima koji su sudjelovali u organizaciji. U konkurenciji je od 18. do 25. lipnja igrano ukupno šest predstava – »Ja tata«, »Ćiro«, »Ocat i sin«, »Ringišpil«, »Muškarci.hr« i »Njuške«, za koje je ulaz bio besplatan. Organizatori festivala bile su općine Omišalj i Čavle sa svojim turističkim zajednicama, koordinacija Jelena Bigović (Općina Omišalj) i Ivan Salamon (TZO Čavle), programski voditelj, selektor festivala Tonči Denis Redić. Ocjenjivački sud festivala činili su Višnja Višnjić Karković, Bogdana Čiča i Robert Zaharija.


Brendirana destinacija


Zadovoljna je bila mnogobrojna publika, ali i glumci te organizatori Festivala. Glumac Rakan Rushaidat kazao je kako je uvijek lijepo dobiti nagradu publike.


»To je ipak na neki način najveće priznanje, a kada se tomu još pridruži i žiri, onda znam da smo se svi zajedno dobro proveli u zajedničkoj suigri u jednom lijepom događaju. Sretan sam što se vraćamo tomu u ova teška vremena za kazalište i nadam se da ćemo se nastaviti družiti i da će ovakvi festivali koji stvarno puno znače ići dalje ulaznom putanjom, kazao je Rushaidat, dok je mladi nagrađeni glumac Tin Sedlar istaknuo kako mu ovo priznanje doista puno znači. »Velika mi je čast nastupati na ovakvom festivalu i to na 20. obljetnicu. Uživao sam u izvedbi u Omišlju pred izvrsnom publikom i jedva čekam opet doći«, kazao je Sedlar.


Selektor festivala Denis Redić istaknuo je kako je pored kulturološkog brendinga destinacija, osnovni cilj strukovno pozicionirati festival u sam vrh nacionalnih kazališnih ljetnih zbivanja tijekom lipnja, učiniti ga prestižnim te postići kvalitetnu interakciju na relaciji glumac – publika – destinacija. Po reakcijama publike, ali i stručnog žirija te svih gostujućih kazališta doista imamo razloga biti vrlo zadovoljni.