Predstavljena nova kazališna sezona

Zagrebački HNK: Publiku čeka čak 15 premijernih naslova Drame, Opere i Baleta

Ante Peričić

HNK Zagreb

HNK Zagreb

Dramsku sezonu HNK će otvoriti autorskim projektom Tomislava Šobana 'Zbilja' u kojem igraju Nina Violić i Livio Badurina



Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište najavilo je sljedeću, 163. sezonu u kojoj publiku čeka čak petnaest premijernih naslova Drame, Opere i Baleta. “Započevši prošlu sezonu Gala operni koncertom, pokazali smo željeni smjer razvoja našeg kazališta – interakcija eminentnih internacionalnih s našim sjajnim umjetnicima i ansamblima kao zalog izvrsnosti umjetnički dostignuća i cjelovitog napretka HNK-a u Zagrebu. Sretni smo što je publika prepoznala naše napore te imamo čak 94% posjećenosti sa 142 potpuno rasprodane predstave. Dosegli smo brojku od skoro pet tisuća pretplatnika što čini porast od trinaest posto u odnosu na sezonu 2018./19. Za sljedeću sezonu smislili smo dvanaest pretplata po prihvatljivim cijenama. U biranju repertoara vodili smo računa o svjetskim i nacionalnim obljetnicama, ali i o članovima ansambla kao nositeljima programa u svima trima umjetničkim cjelinama. U operi nastavljamo sa željeznim repertoarom, ali i gostovanjima, velikim ansambl predstavama u dramskom dijelu programa, kao i prostorom za kazališno eksperimentiranje, dok ćemo u baletu posvetiti pozornost domaćim baletnim snagama – kako plesačima tako i mladim koreografima”, kazala je intendantica zagrebačkog HNK-a Iva Hraste Sočo dodavši kako HNK nastavlja s Filmskim trezorom, suradnjom s ansamblima HRT-a i Zagrebačkom filharmonijom, Opera Zagreb festivalom, suradnjom u okviru K-HNK, gostovanjima, a najavila je još tješnju suradnju s Akademijom dramske umjetnosti i Muzičkom akademijom.


Dramsku sezonu HNK će otvoriti autorskim projektom Tomislava Šobana ‘Zbilja’ u kojem igraju Nina Violić i Livio Badurina. Kako je kazala ravnateljica drame Nenni Delmestre, u narednoj sezoni HNK će svoju tonsku dvoranu otvoriti za eksperimentalne kazališne oblike te će se, osim ‘Zbilje’ izvesti i ‘Farifakul’ Đurđice Čilić u režiji Ivana Planinića.


Publika u narednoj sezoni može očekivati i premijeru jednog od najpoznatijih dramskih tekstova Milana Begovića – ‘Pustolov pred vratima’ u režiji Helene Petković, a suvremeni hrvatski tekst u ovoj sezoni na sceni HNK-a bit će ‘Nestajanje’ Tomislava Zajeca u režiji Dore Ruždjak. Kada je o djelima svjetske književnost riječ, Marina Pejnović režirat će ‘Nebeski svod’ Lucy Kirkwood, a Ivan Plazibat djelo ‘Mjera za mjeru’ Williama Shakespearea. Drama će izvesti i 10 repriznih naslova. Delmestre je kazala kako HNK nastavlja sudjelovati u dva velika europska projekta, odnosno u programima Prospero i Stages.




Operu, kako su to posvjedočili počasni šef dirigent koji i sam iduće godine radi u Metropolitanu – Pier Giorgio Morandi te v.d. ravnateljice Opere Željka Barišić Pulig očekuju velike stvari. Priprema se tako produkcija Verdijeva ‘Rigoletta’ u režiji Piera Francesca Maestrinija i pod Morandijevim ravnanjem. Ljubomir Puškarić pojavit će se u naslovnoj ulozi, a uz njega i sopranistica Irina Dubrovskaya, tenor Atalla Ayan te Sofija Petrović. Tim se naslovom zaokružuje Verdijeva Latinska trilogija u zagrebačkom HNK-u. Slijede premijere Mozartove opere ‘Così fan tutte’ koju će režirati Alessio Pizzech, dok će dirigirati Valentin Egel kao i malog opernog dragulja ‘Suzanina tajna’ Ermanna Wolf-Ferrarija kojim će ravnati Ivo Lipanović, a režirati Saša Broz, a djelo će premijerno biti izvedeno u Klovićevim dvorima. Za kraj sezone, u svibnju će se izvesti premijera Puccinijeve opere ‘La Bohème‘ i to u godini u kojoj čitav svijet obilježava sto godina od smrti Giacoma Puccinija. Operom ‘La  Bohème’ ravnat će Morandi, a režirat će Mario Pontiggia. Operu, osim navedenog, očekuju i izvedbe jedanaest repriznih predstava.


Željka Barišić Pulig, Iva Hraste Sočo, Pier Giorgio Morandi, Nenni Delmestre i Massimiliano Volpini


,,Za baletni ansambl HNK-a u Zagrebu došlo je vrijeme velikih promjena, ne samo zbog novog umjetničkog vodstva, nego i zbog smjene generacija plesača. Iduća sezona bit će od velike važnosti u procesu obnove ansambla iz kojega će nesumnjivo izrasti i međunarodna dimenzija” istaknuo je ravnatelj Baleta Massimiliano Volpini dodavši kako nas očekuje sezona u kojoj su, na repertoaru, zastupljeni i klasični i suvremeni naslov koji će zasigurno zainteresirati brojnu baletnu publiku. Sezonu zagrebački Balet započinje s Gala koncertom, a slijedi premijera Shakespeareovog ‘Hamleta’ u režiji Lea Mujića. Potom će premijerno biti izveden i baletni diptih Wayna McGregora i Massimiliana Volpinija pod nazivom ‘Dyad 1929/Primordium’. Osim pet repriznih naslova, publici će se Balet HNK-a u narednoj sezoni predstaviti i s produkcijom ‘Žar – ptica/Petruška’ Igora Stravinskog u koreografiji i režiji Maše Kolar, odnosno Edwarda Cluga.


Uz koprodukcije s europskim i hrvatskim kazalištima, međunarodna gostovanja te aktivno sudjelovanje u europskim asocijacijama, kao što su Opera Europa, European Theatre Convention, Fedora, Operavision i drugi, HNK u Zagrebu povećat će svoju vidljivost u europskom kazališnom prostoru te podignuti vlastite umjetničke kapacitete.


Upis pretplate za narednu sezonu vrši se na blagajni HNK-a u Zagrebu i na mrežnim stranicama www.hnk.hr od 1. rujna 2023.