Riječki lutkari

Vedro, veselo, pjevano i drukčije u GKL-u: Najavljena predstava “Moj prijatelj Mraz”

Robert Šimonović

Autorica Vedrana Balen Spinčić otkrila je da su ideja i tema predstave proizašle iz nje same, odnosno njena vlastita životnog iskustva i osobnog promišljanja biti i smisla života



RIJEKA – »Moj prijatelj Mraz« nova je vedra, vesela, pjevana, drukčija, neobična i neočekivana lutkarsko-glumačka predstava blagdanske tematike, a čija se dvostruka premijera očekuje ovu subotu u 17.30 i 19 sati, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare u Gradskom kazalištu lutaka u Rijeci.


Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, Magdalena Lupi Alvir, predstavila je autorski tim i glumačku postavu predstave te pozvala sve potencijalno zainteresirane posjetitelje da dođu i pogledaju vedru i komičnu predstavu primjerenu djeci, ali ujedno i predstavu koja nosi važne općeljudske vrijednosne poruke, pridržavajući se pritom svih preporučenih epidemioloških mjera zaštite.


Propitkivanje smisla


Autorica i dramaturginja predstave Vedrana Balen Spinčić otkrila je da su ideja i tema predstave proizašle iz nje same, odnosno njena vlastita životnog iskustva i osobnog promišljanja biti i smisla života, društva te vlastite uloge unutar tog istog društva. Autorica propitkuje smisao postojanja svega vrijednoga u životu pa tako, između ostalog, propitkuje i bit i smisao Božića, blagdana, običaja, tradicije, darivanja…




– Tema je proizašla iz mog bića i svega onoga što mene osobno preokupira u životu, a to je pitanje smisla postojanja bilo čega, pa tako i Djeda Mraza kao najstarijeg superjunaka brojne djece. U mojoj priči Djed Mraz je, na neki način, odraz svega onoga što sama nosim u sebi. On je radostan, poletan i znatiželjan, ali isto tako i usamljen, zbunjen, pa čak i pomalo tužan zbog svijeta u kojemu živi. Pokušavam ispričati priču o kapitalističkom društvu koje je preokrenulo čitavu stvar i profaniziralo smisao Božića. Zbog toga se treba vratiti na početak, na ono što je ljudsko i božansko, što daje smisao i radost življenju, a to je prije svega davanje sebe drugima i usrećivanje drugoga. U današnjem svijetu često smo opterećeni sami sobom i zaboravili smo na drugoga, stoga ova priča na vedar i duhovit način pokušava naše najmlađe članove društva poučiti bitnim vrijednostima – istaknula je Vedrana Balen Spinčić.


Redatelj predstave »Moj prijatelj Mraz« je Serđo Dlačić, a autorski tim čini još i skladatelj Srđan Badurina, koji je za navedenu predstavu osmislio prigodnu glazbenu kulisu, kao i scenografkinja i kreatorica lutaka Luči Vidanović te oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. Serđo Dlačić rekao je da je za čitavo vrijeme kreativnog procesa razmišljao kako uskladiti odnos između glumaca i lutki, a da u isto vrijeme taj odnos na ispravan način dočara publici, tako da ne izostane temeljna ideja o pogrešnosti prevladavajuće konzumerističke blagdanske doktrine.


– Pokušao sam napraviti konvenciju prema kojoj će svi biti zadovoljni. Iz svakodnevne realnosti započeo sam promišljati odnos glumaca, koji su također podložni kupovanju, trošenju i konzumerizmu, prema lutkama, a na način da u čitavom tom procesu ne izostane temeljna autoričina poanta predstave »Moj prijatelj Mraz« – otkrio je Serđo Dlačić.


Kućni glumci


Glumačku postavu čini pet domaćih »kućnih« glumaca, a to su: Petra Šarac, Zlatko Vicić, Almira Štifanić, Alex Đaković i Karin Frohlich. Glumci su na konferenciji za novinare otkrili nešto više o samim likovima koje će utjeloviti, a među njima će se pronaći dječak Tonko, Djed Mraz, neobičan prodavač Alias, žuti bager i blagdanska jelka. Svi se oni iznimno raduju subotnjoj premijeri i narednim predstavama te se nadaju kako će najmlađim Riječankama i Riječanima uspjeti prenijeti temeljnu poantu predstave, odnosno prenijeti ispravnu sliku duha Božića i blagdanskog razdoblja, a u kojoj dominiraju poruke ljubavi i mira, radosti i sreće, nesebičnosti i dijeljenja… Glumci su također izrazili zadovoljstvo činjenicom što su svi domaći, »kućni« glumci Gradskog kazališta lutaka, pa je tako i njihovo zajedništvo olakotna okolnost koja će im pomoći saživjeti se s ulogama i temeljnom poantom lutkarske predstave.


Novogodišnji program


Posljednji tjedan 2020. godine rezerviran je za tradicionalni novogodišnji program Kazališta, a on uz spomenutu predstavu donosi i dodatni prigodni program u vidu podjele originalnih poklona iz vlastite kazališne radionice te dočeka dječje Nove godine, uz nezaobilazno druženje s Djedom Mrazom.