KC Travno

Večeras premijera predstave “Edip” u režiji Senke Bulić

Kim Cuculić



ZAGREB – Kazalište Hotel Bulić večeras će u Kulturnom centru Travno (Božidara Magovca 17) u 20 sati premijerno izvesti predstavu »Edip« u režiji Senke Bulić. Glume Mateo Videk, Senka Bulić, Jure Radnić, Alan Katić i Branimir Božak.


Senekin predložak preveo je Tomislav Ladan, dramaturginja je Vesna Đikanović, scenograf je Tomislav Ćurković, autor glazbe Damir Martinović Mrle, kostimograf Oliver Jularić, oblikovatelj svjetla Tomislav Maglečić, a oblikovatelj tona Branimir Božak.


Kako piše u najavi predstave, Seneka je puno sumorniji od svog prethodnika tvorca arhetipa.




– Povlačeći svoje junake od onostranog u mračne prizore izazvane krivnjom i kaznom, razotkriva nam se, želimo li to vidjeti, kontinuum i sinkronicitet pitanja ljudske prirode, pogrešnog djelovanja, sposobnosti i volje uvida u vlastitu osobnost, njezine slabosti. Iz tih slika sve krvari, psuje i proklinje, jedan život zamjenjuje se drugim, a »mnoštvo moli smrt, vjetar prži udove i curi crna krv, probija iz prsnutih žila«. I nisu to prizori bliže ili dalje postapokalipse iz neke epske igrane franšize, to je podsjećanje na destrukciju iz same kolijevke civilizacije. Dramski prodire do našeg vremena i njegovih konstelacija i nelagoda.


Je li taj Edip dijete koje prolazi kroz vrijeme otkrivajući nam kontinuum? Krivnja nema mogućnost prestanka. Djeluje kao sudbina. Prenosi se s koljena na koljeno. Postajemo li »već od dana kad prvi udahnuo sam zrak – dostojan smrti«, postajemo li, kao vrsta, krivci rođenjem? Udruženi nekim tajnim genetskim kodom koji uvijek upućuje na nešto drugo, skriveno, vulgarno, sirovo, divlje, revoltirano, okrutno i stvarno. Krivnja je stvorila veliku literaturu. Jer potisnuta dosiže razinu najjačih osjećaja. Ona je destruktivni pokretač, izvlači zatajeno – piše u najavi.