In memoriam

Uz odlazak dramske glumice Zlate Perlić – Weltrusky: Napustila nas je Dama od sveta

Kim Cuculić

Njezina je priča na kazališnim daskama počela u Karlovcu, krajem četrdesetih godina, a nastavila se u Mostaru i Rijeci. Karijeru je završila kao dramska prvakinja riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca



RIJEKA – Dramska glumica Zlata Perlić – Weltrusky preminula je u 93. godini u Rijeci. Rođena je u Karlovcu 1929. godine, pa je se na Facebook stranici sljedećim riječima prisjeća Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac:


Desdemona


«Karijeru je započela1947. godine u Karlovačkom narodnom kazalištu, gdje je nastupala u 38 premijernih predstava. U Narodnom pozorištu u Mostaru bila je 1953. – 1954. godine, a potom u Rijeci postaje članica ansambla Hrvatske drame. Prva veća uloga bila joj je Desdemona u Shakespeareovu »Othellu«. Odigrala je više od 100 uloga. Glumila je u igranim filmovima »Nije bilo uzalud« (1957.) i »Tri koraka u prazno« (1958.). Karijeru završava kao dramska prvakinja HNK-a Ivana pl. Zajca. Od 1983., kada je otišla u mirovinu, Zlata Perlić nije se pojavljivala na sceni sve do 1996., kada ponovo počinje glumiti. Dobitnica je nagrada Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske, nagrade Grada Rijeke i nagrade Večernjeg lista. Odlikovana je Redom Danice hrvatske i likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi (1998.).«


Najdraža Maggie


Godine 2002. Zlata Perlić je svečanom predstavom Gervaisovih »Duha«, u kojoj je igrala Damu od sveta, proslavila zlatni jubilej. U riječkom je kazalištu počela 1954. godine, kao Desdemona. Njezina je priča na kazališnim daskama počela u Karlovcu, krajem četrdesetih godina, nastavila se u Mostaru, a završila u Rijeci. Za proslavu je odabrana komedija, ali Zlata Perlić jednako se dobro nosila i s ulogama u tragedijama. Na konferenciji za novinare uoči »Duha« kazala je:




– Svih se tih uloga sjećam s jednakom radošću, ali ipak bih istaknula nazaboravnu Maggie u predstavi A. Millera »Poslije pada«, iz 1965. godine. To je i razumljivo jer je autor u liku glumice Maggie opisao život slavne Marilyn Monroe, s kojom se Zlata Perlić, svjedoče oni koji su vidjeli predstavu, potpuno poistovjetila.