AUGUSTINE MACHINE

U predstavi koja je oduševila Pariz nastupila i riječka glumica Gala Nikolić

Kim Cuculić

RAYNAUD DE LAGE

RAYNAUD DE LAGE

Premijerna publika ispratila je predstavu ovacijama, a Gala Nikolić je govorila monolog o spaljivanju vještice iz »Gričke vještice« Marije Jurić Zagorke na hrvatskom jeziku



PARIZ – CalArts Center for New Performance (CNP) premijerno je u Parizu izveo predstavu »Augustine Machine ou Encore Une Nuit d’Insomnie« na Conservatoire National Supérieur d’Art Dramatique. Predstavu je režirao Travis Preston, međunarodno priznati kazališni redatelj, a u njoj sudjeluje i Gala Nikolić, mlada glumica iz Rijeke. Riječ je o projektu koji istražuje povijest i podrijetlo histerije, a kroz njega se ansambl bavio i mogućnostima ljudskog tijela.


Plesni pokret, videoprojekcije i kolaž postali su alati fizičke ekspresije. Stvaranoj u SAD-u i u Francuskoj, predstavi »Augustine Machine…« pridonijeli su Amanda Shank, Marie Darrieussecq, Tom Gunning i drugi.


Tema histerije


»Kroz kreativnu suradnju našeg tima uspjeli smo se suočiti s povijesnim nasljeđem histerije, a istovremeno podići potencijal tijela do transcendentalnog i uzvišenog«, kazala je suradnica Amanda Shank.




Redatelja Travisa Prestona i riječku glumicu Galu Nikolić ovim smo povodom upitali što sugerira naslov predstave »Augustine Machine ou Encore Une Nuit d’Insomnie«.


– »Machine« u naslovu referira se na naviku u Francuskoj da se tako općenito govori o ženama. Augustine je bilo ime »zvjezdane« pacijentice dr. Charcota koja ga je proslavila. Međutim, ne znamo njezino puno ime. Na neki je način bila anonimna. »Encore Une Nuit d’Insomnie« odnosi se na naše zanimanje za nesvjesno i impulse koji dolaze kada smo između budnosti i sna. Riječ je o našem interesu za iracionalno i tajanstveno.


Međukulturalno iskustvo


Prestona i Nikolić pitamo i zašto su se odlučili za temu histerije i kako joj u predstavi pristupaju.


– Fenomen histerije u 19. stoljeću bio je izvanredan! Ekstremnu tjelesnost i ponašanje suvremene feministice slave kao radikalan oblik ženskog izražavanja, zbog traume i potiskivanja. Histerija je za nas ulazna točka za uključenje u misterij i veličanstvenost ljudskog tijela i radikalnu prirodu ženskog iskustva kroz stoljeća.


Kako ističe Preston, stvaranje ovog djela bilo je izvanredno međukulturalno iskustvo.


– Dolazeći iz Kalifornije bio sam naviknut na potpuno drukčiji kazališni proces i način rada nego što smo ga susreli u Francuskoj. Ponekad je to bio šok! Povrh svega, naš tim iz CalArts Centera za nove performanse nije se sastojao samo od glumaca iz Sjedinjenih Američkih Država, već je uključio i izvođače iz Kine, Nigerije, Turske i, naravno, Galu iz Hrvatske. Ovi umjetnici različitih kultura i podrijetla pridonijeli su tekstovima i iskustvima koja inače ne bismo mogli imati – i nevjerojatno pridonijeli snazi ​​i uspjehu predstave. Gala Nikolić je nevjerojatno svestrana glumica i odmah sam znao da će ona unijeti žestinu i neustrašivost u ovaj projekt. Njezina prisutnost i doprinos ansamblu su neprocjenjivi, istaknuo je Travis Preston.


Premijerna publika ispratila je predstavu ovacijama, a Gala Nikolić je govorila monolog o spaljivanju vještice iz »Gričke vještice« Marije Jurić Zagorke na hrvatskom jeziku.