Koprodukcija »Gavelle« i »Kerempuha«

U Kerempuh stiže premijera predstave “Kralj Ubu” u režiji Mirana Kurspahića

Davor Mandić

Foto Luka Dubroja

Foto Luka Dubroja

»Ubu« svojom poetikom i žanrovskom neuhvatljivošću pripada satiričnom, koliko i dramskom repertoaru te kao takav spaja iskustva dvaju ansambala zagrebačkih teatara



ZAGREB – Premijera predstave »Kralj Ubu« Alfreda Jarryja, u režiji Mirana Kurspahića, održat će se u subotu, 25. veljače, u Satiričnom kazalištu »Kerempuh« u 20 sati. Predstava je nastala u koprodukciji Gradskog dramskog kazališta »Gavella« i Satiričkog kazališta Kerempuh, u suradnji proizašloj iz inicijative da se »Gavelli«, još od zagrebačkog potresa izmještenoj iz svoje matične zgrade, pruže uvjeti i prostor za umjetnički rad, kaže se u najavi iz »Kerempuha«.


– Za naslov je odabran upravo »Kralj Ubu«, koji svojom poetikom i žanrovskom neuhvatljivošću pripada satiričnom, koliko i dramskom repertoaru te kao takav spaja iskustva i pristupe dvaju ansambala zagrebačkih kazališnih kuća, pozivajući ih na dinamičnu suigru – kaže se u najavi predstave, u kojoj igraju: Borko Perić, Marko Petrić/Miran Kurspahić, Amar Bukvić, Sven Šestak, Enes Vejzović, Ranko Zidarić, Đorđe Kukuljica, Ozren Opačić, Josip Brakus, Nela Kocsis, Barbara Nola i Iskra Jirsak.


– Režija je povjerena Miranu Kurspahiću, čije su mnoge dosadašnje predstave odisale izuzetnom energijom, eklekticizmom i neobuzdanim humorom, što odlikuje i prekretnički Jarryjev tekst, drsko uronjen u prikaz bešćutnosti i apsurda totalitarnog sklopa – kaže se u najavi, koja signira i činjenicu da je Jarryjev komad 1896. godine zaprepastio i zgrozio parišku publiku, no da bi danas mogao djelovati zatupljene oštrice.




– Barem u društvu ili dijelu svijeta trenutno pošteđenom totalitarnog vođe nalik protagonistu ove drame, čija ambicioznost i glad premašuju njegov talent i sposobnosti. Naš je »Kralj Ubu« stoga stavljen u autorski okvir i sasvim novi kontekst. »Kralj Ubu« tako postaje predstava u predstavi, originalan komad u raljama jednog omanjeg razreda gimnazije. Među likovima u tom se razredu našao i sam Alfred Jarry, učenik koji u inat vodstvu škole, ali i razrednim kolegama, za vrijeme nastave postavlja igrokaz, ili to barem pokušava – kaže se u najavi predstave.