Festival izvedbenih umjetnosti

Trinaesti po redu Zoom festival otvara predstava o klimatskim promjenama

Kim Cuculić

Foto Nada Žgank

Foto Nada Žgank

Festival će otvoriti predstava »Vrućina«, najnoviji komad višestruko nagrađivanog slovenskog redatelja Žige Divjaka



RIJEKA – Trinaesti po redu festival izvedbenih umjetnosti Zoom održat će se u organizaciji udruge Drugo more od 14. do 19. listopada u prostorima Filodrammatice i Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, okupljajući izvedbe kazališnih umjetnica i umjetnika iz Hrvatske i Slovenije. U Filodrammatici u petak, 14. listopada, s početkom u 20 sati, drugu godinu zaredom festival će otvoriti najnoviji komad višestruko nagrađivanog slovenskog redatelja Žige Divjaka. Riječ je o predstavi »Vrućina«, koja je nastala u koprodukciji Slovenskog mladinskog gledališča, festivala Steirischer herbst ‘21 iz Graza i ljubljanske Maske. Predstava se bavi temom klimatskih promjena, a umjetnički tim promišlja o osjećaju bijesa koji obuzima gotovo svakoga tko se zadubi u problematiku očuvanja okoliša te opravdanosti posezanja za nasiljem u svrhu okončanja spirale uništenja planeta.


U predstavi glume Damir Avdić, Mina Palada, Draga Potočnjak, Maya Sara Unger, Vito Weis i Gregor Zorc.


Monodrama »Mala čuda«


U subotu, 15. listopada, na Korzu ispred Filodrammatice u 12 i 12.30 sati održat će se flash mob opera »Lirski trenuci u gradu« renomiranog belgijskog redatelja Dirka Opstaelea, nastala u produkciji ljubljanskog Bunkera. Od svoje premijere 2011. godine, ova »iznenadna izvedba« svjetski priznatih opernih umjetnika nastavlja se održavati u Ljubljani sve do današnjih dana, uz brojna međunarodna gostovanja i turneje.




Kasnije istog dana, u Filodrammatici će se u 20 sati održati izvedbeno predavanje slovenske kazališne redateljice i dramaturginje Lee Kukovičič. Autorica će u performativnom izlaganju predstaviti projekt »FORSALE«, aukcijsku kuću za izvedbe koja je osnovana 2021. kao prva aukcijska kuća u svijetu koja prodaje kazališne predstave.


Tragikomična monodrama »Mala čuda« na programu je u nedjelju, 16. listopada, u 20 sati u Filodrammatici, u kojoj će se riječka glumica Sanja Milardović predstaviti kao autorica teksta, redateljica i izvođačica. Festival se nastavlja u utorak, 18. listopada, u HKD-u na Sušaku, gdje će se u 20 sati održati predstava »Melodrama« riječke umjetnice Ivane Kalc.


Besplatne ulaznice


Program će završiti u Filodrammatici u srijedu, 19. listopada, plesnom izvedbom »Parquet Ball« slovenske koreografkinje Mateje Bučar, i to u dvama terminima – s početkom u 18 i u 20 sati. U središtu izvedbe je doslovna materijalizacija naslova, okrugli predmet od parketa.


Ulaz na sve programe je slobodan. Zbog ograničenog broja posjetitelja, besplatne je ulaznice potrebno rezervirati e-mailom na [email protected], a moguće ih je preuzeti na mjestu izvedbe sat vremena prije početka.