TRANZIT

Treće izdanje festivala suvremenih kazališnih praksi donosi i izvedbu na lokaciji kolodvora Žabica

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević

U produkciji Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA, TranziT promovira europske i domaće nezavisne izvedbene umjetnike i mala nezavisna kazališta



RIJEKA – Treće izdanje festivala TranziT, europskog festivala suvremenih kazališnih praksi, odvija se od srpnja do studenoga, dok u kolovozu donosi lokalnu produkciju u javnom prostoru na Trgu Žabica. U produkciji Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA, TranziT promovira europske i domaće nezavisne izvedbene umjetnike i mala nezavisna kazališta koja predstavljaju izvaninstitucionalni, marginalizirani kulturni i umjetnički sektor, dok programski donosi radove koji su u sinkronicitetu sa suvremenom publikom te društvenim i tehnološkim kontekstom.


Festival je zamišljen kao višemjesečni program koji je usmjeren na suvremenu izvedbenu produkciju s fokusom na istraživanje novih pristupa razvoju kazališne publike, tako da se koriste kreativni i inovativni potencijali suvremenih kazališnih praksi.


Predstave i radionice


Ove godine novost je suradnja s Plesnom mrežom Hrvatske preko koje dolaze tri selekcionirana rada, ali i prvi put dječja predstava plesnog kazališta za najmlađe te predstava participativnog kazališta u suradnji austrijskih umjetnika i lokalne publike. Tu su i dva istraživačka laba i dvije radionice namijenjene i profesionalnicima i neprofesionalcima, radno okupljanje predstavnika scene na temu decentralizacije, kao i domaća riječka produkcija.




Začetnica i umjetnička direktorica festivala je riječka samostalna umjetnica suvremenih kazališnih praksi Ivana Peranić, a ideja festivala rezultat je kolektivnog procesa i razmišljanja kako zajednički stvarati i surađivati, nastala unutar suradnje KRILA s kolektivima ACTS (Oslo), MOVEO (Barcelona), Platform 88 (Montpellier), Poulpe Electrique (Arcueil), ToTum TeaTre (Barcelona) i Workinglifebalance Ltd. (Graz) u inkubacijskom kontekstu projekta »MAKE A MOVE« koji je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa. Izvedba na lokaciji prema konceptu Ivane Peranić, a u koautorstvu, koreografiji i izvedbi Ivane Peranić i Žaka Valente, bit će izvedena 22. i 23. kolovoza u 19.45 sati (autobusni kolodvor i terasa Kapucinske crkve). Za šminku i rekvizitu zadužena je Tajči Čekada.


U potrazi za pozornicom


– Izvedba na lokaciji autobusnog kolodvora Žabica prvi je dio planiranog triptiha i rezultat je umjetničkog istraživanja »Riječko kazalište – u potrazi za nužnom pozornicom« riječkih umjetnika Ivane Peranić i Žaka Valente. U fokusu istraživanja bio je javni prostor i dijalog s gradom, te promišljanje svojega vlastitog djelovanja unutar toga konteksta. Osluškivali smo koje su granice našeg miješanja u javni prostor kao umjetnika, što tom prostoru treba i kako se mi osjećamo u njemu?


Žabica – ta žila kucavica grada, koja obiluje bojama, oblicima, ritmovima, zvukovima, likovima, dinamikom, a koja strpljivo čeka neku svoju bolju sutrašnjicu? Strpljivo, možda zato jer se sekunde tu nekada čine kao vječnost, a nekada vrijeme kao da je stalo i nikako da prođe. Baš kao u kazalištu! I baš kao da dijelimo sličnu sudbinu! Ili ustvari samo dobro (o)sjećamo jedan drugoga, da nam se čini da smo tako povezani, utopljeni, i da se rastačemo u bilu grada koji nas prepoznaje, koji nas čuje i grli. A mi mu vraćamo svoju ljubav, svoju pažnju i prisutnost.


Poseban je osjećaj plesati u paru na autobusnom peronu i to ne na bilo kojem peronu, nego na legendarnoj riječkoj Žabici. Čini nam se da na neki način ona utjelovljuje i personificira grad na Rječini na najtočniji mogući način. Pomalo pretrpana, kaotična, neuređena, pomalo i zapuštena, ali opet puna života i pokreta, mjesto susreta ljudi, putnika, gradskog prometa, mora, industrije, pijanaca i pekarskih proizvoda, preopterećena, a istovremeno pusta. Bit će teško zamisliti Rijeku bez nje, piše u najavi predstave.


Za izvedbu na lokaciji Žabica ulaz je besplatan, uz prethodnu rezervaciju na [email protected].


Raspored


»Riječko kazalište – u potrazi za nužnom pozornicom«, izvedba na lokaciji


Ivana Peranić/Žak Valenta, (KRILA, Rijeka);


22. i 23. kolovoza – Autobusni kolodvor Žabica i terasa Kapucinske crkve


»Bi-Polar B(e)ar/e«, plesna solo-predstava


Marin Lemić (ON/A, Zagreb); 5. rujna – HKD


»Stidljivost drveća«, multimedijska izvedba u galeriji i radionica


Mihanović, Müller, Šimičić, Šovagović (Multimedijalna koliba, Zagreb); 10. rujna – radionica i izvedba/Galerija Kortil


»Od muhe do slona«, plesno kazalište


Sanja i Till Frühwald (VRUM, Varaždin); 21. rujna – HKD


»Moramo živjeti s tim«, predstava participativnog kazališta


Eva Hofer i Johannes Schrettle (Theater im Bahnhof, Graz, Austrija); 4. listopada – HKD


»Walk on the Wild Side«, plesni duet za plesačicu i glumca


Saša Božić (De facto, Zagreb); 13. listopada – HKD


Prakse utjelovljenog glasa, Istraživački Lab 2


Julianna Bloodgood (Wroclaw, Poljska);


18. – 20. studenoga – Filodrammatica


Decentralizacija – radno okupljanje predstavnika nacionalne izvedbene scene 11. – 13. listopada