HNK Ivana pl. Zajca

Premijera “TransParade”: Dijalog između prošlosti i budućnosti riječkoga Baleta

Kim Cuculić

Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC

Prvi dio večeri tako je donio paradu minijatura, probranih uspješnica iz nekoliko prethodnih baletnih sezona, predvođenih s "Rossini Cards" koreografa Maura Bigonzettija i "Bolerom" s izvođačima na trampolinima, u koreografiji Andonisa Foniadakisa



RIJEKA – Balet HNK-a Ivana pl. Zajca danas je otvorio novu baletnu sezonu premijerom predstave “TransParada”, koja je zamišljena kao dijalog između prošlosti i budućnosti riječkoga Baleta. Prvi dio večeri tako je donio paradu minijatura, probranih uspješnica iz nekoliko prethodnih baletnih sezona, predvođenih s “Rossini Cards” koreografa Maura Bigonzettija i “Bolerom” s izvođačima na trampolinima, u koreografiji Andonisa Foniadakisa. Prikazan je isječak iz predstave “Rossini Cards”, koja je nastala na glazbu Gioachinoa Rossinija. Izveden je i  “Allegro” u koreografiji Maše Kolar na glazbu Ludwiga van Beethovena.

Foto galerija: TransParada u Zajcu: 1. dio Foto: Ana Križanec



Uslijedio je duet iz “Odiseje” u koreografiji Waltera Matteinija i Ine Broeckx na glazbu Ólafura Arnaldsa, a prvi dio baletne večeri zaključio je “Bolero” u koreografiji Andonisa Foniadakisa na glazbu Mauricea Ravela.


U drugom dijelu večeri prikazane su tri nove kreacije značajnih koreografa današnjice, poput njemačkog koreografa Marca Goeckea i mladog Izraelca Nadava Zelnera. Izveden je “N(u/o)minous” u koreografiji Ludmile Komkove, a glazbu potpisuju Daryl Griffith, Oliver Davis, Kerenza Peacock, Huw Watkins i Bradley Farmer. Na programu je bio i duet iz “Žar ptice” Igora Stravinskog u koreografiji Marca Goeckea, a Nadav Zelner potpisao je koreografiju za “Medium rare”.

Foto galerija: TransParada u Zajcu: drugi dio Foto: Ana Križanec





Danas su dodijeljene i Nagrade publike za najbolja umjetnička ostvarenja u HNK-u Ivana pl. Zajca u sezoni 2021./2022. Dobitnik Nagrade publike “Joža Komljenović” za najbolje ostvarenu mušku ulogu u sezoni 2021./2022. je Nicola Prato za ulogu Romea u predstavi “Romeo i Julija” te za ulogu Fauna u predstavi “Poslijepodne jednog fauna”.

Foto galerija: TransParada u Zajcu: 3. dio Foto: Ana Križanec



Nagrada publike “Olga Orlova” za najbolje ostvarenu žensku ulogu u sezoni 2021./2022. pripala je Marti Voinei Čavrak za ulogu Lady Capulet u predstavi “Romeo i Julija”, a Nagradom publike “Boris Papandopulo” za najbolju baletnu predstavu u sezoni 2021./2022. ovjenčan je također “Romeo i Julija” Sergeja Prokofjeva u koreografiji Jirija Bubeničeka i pod dirigentskim vodstvom Valentina Egela.