CLOU

“Svinje” Tomislava Zajeca prvi put u Rijeci

Davor Mandić

Foto Fanni Tutek-Hajnal

Foto Fanni Tutek-Hajnal

Premijera je na rasporedu 22. i 23. prosinca tekuće godine u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u 20 sati



Riječka Umjetnička organizacija CLOU najavljuje premijeru predstave »Svinje«, autora Tomislava Zajeca te u režiji Morane Dolenc. Glume Valentina Lončarić i Nina Sabo.


Premijera je na rasporedu 22. i 23. prosinca tekuće godine u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u 20 sati.


Prema najavama iz UO-a CLOU, predstava »Svinje« mjuzikl je u deset prizora iz života na farmi.




– Dvije sestre na svinjogojskoj farmi žive idiličnim seoskim životom. Ibru – Odabrana, brine o svinjama i o budućnosti svoje zanesene mlađe sestre – Male Ibru, koja se već godinama bezuspješno okušava u umjetničkim, sportskim i praktičnim vještinama.


Drama nastaje kada svinje počnu krepavati, oteti profesor baleta nije uistinu profesor baleta, invalidni otac želi doći na vlastitu rođendansku proslavu, i kada ponestaje mjesta u priručnom groblju napravljenom u ružičnjaku.


Drama je od svog nastanka 2003. izvedena u HNK-u Varaždin, Gradskom kazalištu »Joza Ivakić« u Vinkovcima te u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku. Ovo je prvo uprizorenje drame u Rijeci – kaže se u najavi predstave te precizira da je u fokusu predstave ono što se nalazi iza sveprisutne montipajtonovske stvarnosti u medijima, koja vreba iz senzacionalističkih naslova i članaka iz kojih se ništa ne saznaje o protagonistima, njihovoj svakodnevnici i okolnostima koje su ih dovele do nekog čina.


»Svinje« su kazališni prikaz jedne obitelji koja se nalazi iza takvog članka, preslika jednog doma u kojem se sestre kriminalke suočavaju s posljedicama izbora koji kroje njihovu živopisnu svakodnevicu