Radni mjesec

Svibanj u znaku inozemnih gostovanja: Riječki lutkari gostuju u europskim prijestolnicama kulture

Kim Cuculić

Predstava »Carevo novo ruho« riječkih i mariborskih lutkara gostuje u aktualnim prijestolnicama kulture - u Novom Sadu i u Kaunasu



RIJEKA – »Carevo novo ruho« riječkih i mariborskih lutkara, koprodukcijska predstava nastala u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u svibnju gostuje na dvama inozemnim festivalima, i to u aktualnim prijestolnicama kulture – Novom Sadu u Srbiji i Kaunasu u Litvi. Višestruko nagrađivana predstava »Flekavac« gostovat će pak na 24. međunarodnom lutkarskom festivalu »Zlatna iskra« u Kragujevcu u Srbiji.


»Carevo novo ruho« adaptacija je svjetski poznate bajke Hansa Christiana Andersena, a predstavu je zajedno sa slovenskim i hrvatskim suradnicima postavio redatelj Zoran Petrovič. Priča koja nastoji djecu zabaviti ujedno im nudi i razmišljanje o svijetu u kojem odrastaju, kroz teme politike, konzumerizma, globalizacije i bitke za bolji život, što i određuje suvremeni svijet. Ovaj istovremeni teatar predmeta i objekata te novih tehnologija i videa izvode Tilen Kožamelj iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka te Martin Mlakar iz Lutkovnog gledališča Maribor. Upravo za ovu predstavu Tilen Kožamelj je na 54. Međunarodnom festivalu kazališta lutaka – PIF-u dobio nagradu za uvjerljivu i energičnu glumačku i animacijsku izvedbu.


Premijera iste predstave u Rijeci je održana 17. listopada 2020., kao dio programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. U nedjelju, 8. svibnja, predstava je gostovala na festivalu Novosadske pozorišne igre u Novom Sadu, a u nedjelju, 22. svibnja, gostuje na Kaunas Puppet 22 u Kaunasu. Oba festivala su međunarodna.




Prisjetimo se, i sam Maribor nosio je titulu Europske prijestolnice kulture 2012. godine pa je suradnja Gradskog kazališta lutaka Rijeka sa svim navedenim gradovima – prijestolnicama kulture iz triju različitih država zaista višestruko zanimljiva i značajna.
Poznati »Flekavac« autorice Nine Mitrović i redateljice Renate Carole Gatica, koji je uz brojne nagrade 2020. godine osvojio i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u kategoriji dječjih i lutkarskih predstava, publici u Kragujevcu na 24. međunarodnom lutkarskom festivalu »Zlatna iskra« predstavit će se u petak, 20. svibnja.


Ova topla i duhovita priča o jednom neurednom dječaku, Flekavcu, koji dane provodi radeći nestašluke, o njegovoj mami u kojoj će se prepoznati mnoge mame, neobičnim prijateljstvima i zanimljivim likovima poput neozbiljnog odraslog prijatelja Letećeg Milivoja, prijateljice štreberice i duhovitih braće blizanaca, progovara o aktualnim temama odrastanja danas, odnosa roditelja i djece, odgoju, no isto tako i o prostorima dječje slobode i kreativnosti. Uigrani ansambl predstave čine David Petrović, Petra Šarac, Zlatko Vicić, Damir Orlić, Alex Đaković i Andrea Špindel.


Svibanj je uvijek bio mjesec raznih domaćih i inozemnih festivala, susreta i gostovanja, što nažalost posljednje dvije godine nije bio slučaj obzirom na svima poznatu krizu uzrokovanu koronavirusom. Stoga, posebno vesele ove prilike da se uspješnice riječkih lutkara predstave europskoj maloj i velikoj publici, ističu u GKL-u Rijeka.