Don Quijote

Suvremeno čitanje Cervantesa

Kim Cuculić

Premještanje u zgradu kazališta donijelo je i neke izmjene, a došlo je i do jedne promjene u glumačkom ansamblu – Sancha Panzu sada umjesto Igora Kovača igra Mladen Vujčić. Don Quijotea utjelovio je Damir Orlić



RIJEKA Premijerom predstave »Don Quijote« Hrvatske drame, sinoć je u HNK Ivana pl. Zajca otvorena nova kazališna sezona. Ova predstava u režiji Kokana Mladenovića već je imala premijeru na ovogodišnjim Riječkim ljetnim noćima, kada je izvedena na lokaciji Principija – Arheološkog parka u riječkom Starom gradu.


Mladenovićev »Don Quijote« izvorno je mišljen za Trsatsku gradinu, no zbog tehničkih i drugih problema bio je premješten u Arheološki park, a sad se igra na pozornici HNK Ivana pl. Zajca. Premještanje u zgradu kazališta donijelo je i neke izmjene, a došlo je i do jedne promjene u glumačkom ansamblu – Sancha Panzu sada umjesto Igora Kovača igra Mladen Vujčić.


Don Quijotea našeg vremena utjelovio je Damir Orlić, a u interpretaciji Kokana Mladenovića on je postao profesor arheologije koji istražuje arheološko nalazište na Trsatu. Kao jedan od najvažnijih simbola Rijeke uzeta je Trsatska gradina, na čijim će ruševinama niknuti »Vjetropark Trsat«. To je trenutak suvremenosti kojim Mladenović ulazi u tkivo Cervantesova teksta, pokušavajući aktualizirati temu krize i sloma vrijednosti u naletu vulgarnomaterijalističke realnosti okrenute profitu.




U ovom suvremenom scenskom čitanju Don Quijote bori se protiv bagera koji nasrću na kulturu, povijest i duh grada, no na kraju pada kao žrtva bezobzirne tajkunizacije i surove kapitalističke zbilje u kojoj se sve mjeri novcem. Uz Damira Orlića i Mladena Vujčića u predstavi glume i Nika Mišković (Dulcinea), Jelena Lopatić (Liječnica), Dražen Mikulić (Vojvoda), Tanja Smoje (Vojvotkinja), Mirko Soldano (Conte), Jasmin Mekić (Sanson Carrasco), Denis Brižić (Opat), Željko Ercegovac i Loris Kegalj (zaštitari i bolničari). Sudjeluju i članovi Baleta i Orkestra.


Scenografkinja je Marija Kalabić, kostimografkinja Tatjana Radišić, skladateljica Irena Popović, koreograf Ronald Savković po Mariusu Petipau, dramaturginja Nataša Antulov, oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak, a autori video projekcija Voranc Kumar i Marisa Žele.