Predstava Bakice

Sjajan uspjeh riječkih glumica: Kolektiv Igralke pozvan na prestižni berlinski festival

Portal Novi list

Kolektiv Igralke / Fotografije u tekstu: Milica Czerny Urban, Nada Žgank

Kolektiv Igralke / Fotografije u tekstu: Milica Czerny Urban, Nada Žgank

Dokumentarna predstava Bakice Kolektiva Igralke i Tjaše Črnigoj putuje na Theatertreffen-Stückemarkt 2022



Dokumentarna predstava “Bakice” osvaja publiku diljem Hrvatske od premijere u sklopu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a sada počinje osvajati i međunarodnu kazališnu scenu.


Nakon međunarodnog festivala suvremenih izvedbenih umjetnosti Mladi levi u Ljubljani, Zoom festivala u Rijeci te Kazališta Ulysses, idući je na redu prestižni berlinski festival Theatertreffen.


Od 357 prijava iz 61 zemlje svijeta stručni žiri odabrao je tek pet projekata koji su ušli u program festivala Theatertreffen-Stückemarkt u Berlinu, a među njima su riječke umjetnice iz umjetničke organizacije Kolektiv Igralke sa svojom dokumentarnom predstavom “Bakice”.





Riječku reprizu ove predstave koja je osvojila i publiku i kritiku možete pogledati 19. ožujka 2022. godine u 19:30 u Filodrammatici. Karte po cijeni 50kn prodaju se prije početka predstave, a svoje mjesto možete rezervirati na [email protected].


Autorice i glumice Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, diplomantice riječkog studija Gluma i mediji u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički, gostovat će u Berlinu u svibnju 2022. godine zajedno s redateljicom i suautoricom predstave “Bakice”, Tjašom Črnigoj iz Slovenije.


Festival Theatertreffen jedan je od najznačajnijih europskih kazališnih festivala na kojem su nastupali velikani poput Pine Bausch, Samuela Becketta, Rainera Wernera Fassbindera, Heinera Müllera, Thomasa Ostermeiera i drugih.



Theatertreffen-Stückemarkt platforma je koja na ovom festivalu njemačkog govornog područja predstavlja nove progresivne autore i projekte iz cijelog svijeta.


Riječki Kolektiv Igralke i Tjaša Črnigoj imaju veliku čast u sklopu ove platforme dva tjedna boraviti u Berlinu, promišljati suvremene estetike i tendencije razvoja kazališnih jezika, sudjelovati u raznim radionicama i programima umrežavanja s inozemnim umjetnicima i producentima te uz to kandidirati za nagradu – produkciju novog projekta u partnerskom kazalištu Schauspiel Leipzig u sezoni 2023/2024.


Autorice će dva tjedna biti u fokusu europskog kazališta zbog svoje inovativne dokumentarne predstave “Bakice” koja redefinira klasične granice kazališta i umjetnosti. “Bakice” su nastale prema svjedočanstvima siromašnih starijih žena koje u Rijeci preživljavaju skupljajući plastične boce.



Dirljiva i neočekivano zabavna, ova predstava progovara o radu, dostojanstvu, mladosti i starosti, preživljavanju i životu žena starijih od 65 godina, i o svima nama. U vremenu kada je postalo “normalno” kopati po kontejnerima, „Bakice“ postavljaju pitanje gdje smo i kamo idemo, kao pojedinci i kao društvo.


Predstava svakom reprizom izlazi iz kazališnih zidova na način da donacije za programske knjižice idu direktno suradnicama Albini, Ljudmili, Marti i Suzani koje su za predstavu podijelile svoje osobne priče.


“Bakice” su međunarodni autorski projekt nastao u koprodukciji Kolektiva Igralke i Saveza udruga Molekula iz Rijeke te Kulturno umetniškog društva Transformator iz Ljubljane, u režiji slovenske redateljice Tjaše Črnigoj, u suradnji s riječkim umjetnicama Tanjom Blašković (kostimografija) i Paolom Lugarić (scenografija).