Eléctrico 28

Site-specific projekt “Deriva urbana” Talijanske drame u petak

Kim Cuculić

foto: D. ŠOKČEVIĆ

foto: D. ŠOKČEVIĆ



RIJEKA – Site-specific projekt »Deriva urbana«/»Urban drift (A Part not Apart from a Place)« Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca, što ga potpisuje austrijsko-španjolski kazališni kolektiv Eléctrico 28, bit će premijerno izveden u petak, 2. lipnja, s početkom u 19 sati.


Riječ je o autorskom projektu, u koprodukciji s talijanskim Mittelfestom, koji razbija kazališnu konvenciju četvrtog zida i pasivne publike. Inventivna, eksperimentalna izvedba vodi gledateljice i gledatelje kroz grad, a u pratnji izvođača zajedno otkrivaju mentalitet Fijumanki, Fijumana i njihovoga grada. Glumice i glumci Talijanske drame Serena Ferraiuolo, Andrea Tich, Annamaria Ghirardelli, Stefano Maria Iagulli i Stefano Surian, krenuvši zajedno s publikom iz prostora Delte 5, hodajući riječkim ulicama, tragat će i otkrivati ljepotu odnosa između glumaca, publike, prolaznika i mjesta. Svaki element na koji se nailazi transformacijom može postati dio priče.


»Kada si dopustimo ne žuriti, kada razmotrimo svoje pravo na dodir, miris, kada postanemo oči i promijenimo perspektivu; kada razmišljamo intuitivno i slijedimo taj osjećaj, kada se izgubimo i dopustimo da nas uvuku u svoju privlačnost, mjesta mogu postajati nešto drugo. Mogu se pretvarati u mjesta za povezanost, zaigranost, maštu i sudjelovanje. Što je život nego prelaženje s jednog mjesta na drugo. No, način na koji prolazimo, percipiramo i naseljavamo ih, određuje sve«, naglašava autorska ekipa Eléctrico 28. Ovaj kolektiv iza sebe ima iskustvo rada na najvažnijim kazališnim festivalima u Europi.




Reprizne su izvedbe 3., 5., 6., 7., 9., 16. i 23. lipnja u 19 sati te 10., 17. i 24. lipnja s početkom u 10 sati.